Aderare UE

Mihai Mogîldea, despre screening-ul bilateral și provocările țării în procesul de aderare la UE

Țara noastră este pregătită să inițieze discuțiile pe domeniul achizițiilor publice, din acest considerent a deschis procesul de screening bilateral cu Capitolul 5, care include, între altele, principiile generale ale transparenței, egalității de tratament, liberei concurențe și nediscriminării. Sesiunile de screening la nivelul capitolelor au loc atunci când Republica Moldova este gata să prezinte Comisiei Europene explicațiile și informațiile necesare, a afirmat vicedirectorul Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogîldea, în cadrul emisiunii „Zi de Zi” de la Radio Moldova.

„Pe an ce trece vom fi tot mai aproape de normele care se aplică în Uniunea Europeană, chiar dacă încă nu vom fi membri ai UE. Să nu ne așteptăm că țara noastră se va europeniza după ce vom adera la UE, lucrul acesta se întâmplă acum și se va întâmpla și mai vizibil în următorii ani și noi trebuie să fim mai întâi pregătiți de aderare, înainte de a deveni membri ai acestei organizații și nu invers. Nu aderăm la UE, după care ne facem temele pentru acasă. În acest proces de pregătire propriu-zisă vom fi practic aproape de experiența și nivelul de implementare a standardelor în diferite statelor UE”, a spus Mogîldea.

Apelul comisarului european pentru susținerea integrării europene

Comisarul european pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, a declarat astăzi într-o conferință de presă comună cu premierul Dorin Recean că partidele politice din țara noastră trebuie să se consolideze în jurul ideii de integrare europeană. Oficialul a făcut un apel către formațiunile din Republica Moldova, subliniind rolul crucial al Parlamentului în adoptarea legislației necesare pentru alinierea la standardele UE.

Oficialul european a evidențiat necesitatea unui consens politic pentru a asigura o majoritate parlamentară pro-europeană, consideră Mihai Mogîldea.

„Este de fapt un apel în primul rând pentru partidele parlamentare care vor lucra în direcția susținerii integrării europene pentru că până la urma Parlamentul urmează să voteze proiecte de legi care vor asigura transpunerea legislației europene. Parlamentul are un rol central în tot acest proces. În același timp, probabil, este un apel către mai multe forțe politice de a susține integrarea europeană și de a lucra în acest sens la nivel național dar și la nivel local în discuțiile cu cetățenii, în interacțiunea cu oamenii”.

Referendum crucial pentru aderarea la UE”

În această toamnă, Republica Moldova va organiza un referendum privind aderarea la UE, un moment crucial pentru viitorul european al țării. Este vital ca rezultatul să fie unul pozitiv, pentru a demonstra un sprijin larg în societate pentru integrarea europeană.

„Este extrem de important ca acest referendum să se încheie cu un rezultat pozitiv și să se asigure un suport cât mai larg în societate pentru integrarea europeană a țării noastre. Cred că acesta este mesajul central și chiar dacă noi nu vom avea un consens la nivel politic pe dimensiunea integrării europene, în condițiile în care avem câteva partide finanțate de Federația Rusă direct, care nici măcar nu se ascund, noi trebuie să aducem împreună acele formațiuni care sunt pro-europene și care militează pentru integrarea europeană și să le menținem cât mai aproape de acest obiectiv”, mai consideră expertul.

Provocări în procesul de aderare

Republica Moldova se confruntă cu provocări semnificative în procesul de aderare la UE, inclusiv capacitățile limitate ale ministerelor și agențiilor guvernamentale. Multe dintre aceste instituții trebuie capacitate cu resurse suplimentare pentru a face față cerințelor negocierilor cu UE.

„Prima și cea mai importantă provocare ține de capacitățile de care dispun ministerele și agențiile noastre guvernamentale. Din păcate, sunt ministere întregi care au oameni puțini, funcționari publici care sunt angajați în multe alte activități concomitent cu procesul de negocieri și din păcate nu au foarte mult timp la dispoziție ca să se implice în acest proces de negocieri cu UE. Va trebui să capacităm aceste instituții, să alocăm mai multe resurse financiare pentru acești oameni care vor fi implicați în procesul de aderare la UE. Vorbim de sute, poate chiar mii de funcționari care vor fi angajați în procesul de negocieri și noi trebuie să-i susținem”.

A doua provocare, în opinia expertului este legată de următorul an electoral.

„Vin două scrutine, alegeri prezidențiale, alegeri parlamentare plus referendumul de aderare la UE, concomitent cu screeningul bilateral. Dacă nu trecem cu bine peste aceste două scrutine electorale și nu vom avea drept rezultat o majoritate consolidată pro- europeană va fi dificil să accelerăm procesul de negocieri cu UE”.

Astăzi, la Chișinău, a fost lansat screeningul bilateral, marcând un nou stadiu de comunicare cu Uniunea Europeană privind pregătirea autorităților locale la nivel legislativ și politic. În această etapă a negocierilor de aderare va fi evaluată capacitatea Republicii Moldova de a îndeplini cerințele Uniunii Europene, fiind un pas crucial în procesul de aderare. Implementarea va dura un an și jumătate, acoperind 33 de domenii.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult