Social

Revista presei: Detaliile privind omorul din sectorul Râșcani prima ședință de screening bilateral

Detaliile privind omorul din sectorul Râșcani al capitalei; prima ședință de screening bilateral, precum și declarațiile de la summitul NATO de la Washington - sunt printre principalele teme abordate de presă.

Crimă și confuzia din sectorul Râșcani

ProTV publică noi detalii despre bărbatul omorât în sectorul Râșcani al capitalei. Bărbatul turc care era liderul unei grupări criminale în Londra și a fugit dintr-o închisoare din Turcia, deținea cel puțin opt identități și se afla în Republica Moldova din 2022, a declarat pentru sursa citată, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu.

„Putem spune că este vorba despre o acțiune premeditată. Persoana care a fost impuscata se afla în Republica Moldova din 2022, a intrat prin segmentul transnistrean în țara.”

Potrivit lui Cernăuțeanu, bărbatul a fost reținut de poliție atunci și a stat șase luni în arest.

Cine a tergiversat extrădarea cetățeanului turc?

TV8 scrie că dosarul cetățeanului turc, împușcat, se afla de mai bine de doi ani, la Judecătoria Chișinău. Deși Procuratura Generală ar fi încercat să „miște carul din loc” pentru a extrăda cetățeanul străin și a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să investigheze „abaterile disciplinare” ale judecătorului de caz, sesizarea a fost respinsă ca nefondată.

Sursa citată mai menționează că bărbatul a fost plasat în arest în vederea extrădării, deoarece autoritățile britanice îl căutau pentru executarea unei pedepse de 21,5 ani privațiune de libertate pentru comiterea infracțiunilor de deținere de arme de foc și muniții și comiterea altor fapte ilegal, dar și pentru infracțiuni legate de traficul ilegal de droguri și pentru conducerea unei organizații criminale, instigare la traficul ilicit de droguri și contrabandă cu droguri, pregătirea pentru furnizarea unui drog controlat și alte fapte legate de falsificare de acte.

Pe parcursul anilor 2022 – 2023, autoritățile competente ale Republicii Moldova au primit în total 4 cereri de extrădare din partea Marii Britanii, care au fost înaintate în instanța de judecată și la moment, se află în examinare.

Totuși, prevederile legale nu permit extrădarea persoanelor cărora li s-a acordat dreptul de azil. Ceea ce a dus la imposibilitatea examinării în fond a demersurilor de extrădare, până la luarea unei hotărâri definitive și irevocabile pe cererea adresată Inspectoratului General pentru Migrație.

Aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană - la a doua etapă

Republica Moldova poate începe integrarea graduală în Uniunea Europeană înainte să devină stat membru al Uniunii Europene, susține comisarul european pentru Politică de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Oliver Varhelyi, transmite deschide.md. În debutul primei ședințe de screening bilateral, a fost abordat capitolul „Achiziții publice”. Potrivit oficialului, R. Moldova va putea beneficia de fonduri europene mai rapid, cu anumite condiții.

„Integrarea graduală înseamnă că, dacă veți vrea să beneficiați de pe urma anumitor capitole, va trebui să le îndepliniți în totalitate. Începeți cu capitolul ”Achiziții publice”, care este unul important nu doar pentru că face parte din clusterul de bază, ”Supremația legii”, dar și pentru că voi ați putea să obțineți acces la sistemul de achiziții publice europene încă înaintea integrării. Asta înseamnă că ați putea aduce fonduri europene mai rapid în R. Moldova, cu condiția că implementați toate condițiile” a declarat comisarul european.

Oficialul european a subliniat că la ședințele de screening bilateral vor participa aproximativ 1.200 de experți ai Comisiei Europene, care vor pune autorităților R. Moldova peste 4.000 de întrebări relevante.

Radiochisinau atrage atenția la declarația Comisarului Varhelyi care a anunțat un sprijin financiar de încă 100 de milioane de euro, banii urmând a fi alocați săptămâna viitoare. „Am început debursarea a 100 de milioane de euro, bani care vor ajunge săptămâna viitoare la Chișinău. Este vorba despre 35 de milioane de euro sub formă de sprijin bugetar și alte 75,2 de milioane ca asistență macrobugetară. Fiți siguri că UE rămâne alături de dumneavoastră. Recent, a fost rectificat bugetul UE pentru a aborda finanțarea țărilor în perioada de preaderare. Avem fonduri suplimentare și pentru R. Moldova și acum lucrăm ca să vedem cum putem folosi aceste fonduri”, a spus Oliver Várhelyi

R. Moldova se poate baza pe sprijinul României

Republica Moldova se poate baza pe sprijinul României de a contracara atacurile hibride ale Rusiei, a declarat președintele român Klaus Iohannis, scrie TVR Moldova. La summitul Alianței Nord-Atlantice (NATO), care se desfășoară la Washington, președintele român a mai menționat că Rusia rămâne „cel mai mare risc pentru securitatea europeană” și că va fi agreat un sprijin pentru partenerii afectați de război.

Pentru noi importanța cea mai mare o acordăm Republicii Moldova. În declarația finală, Republica Moldova e reflectată adecvat. Trebuie sprijinită să contracareze atacurile hibride ale Rusiei”.

Potrivit lui Iohannis, „acest summit va fi mai mult decât unul aniversar pentru că ne aflăm într-un moment care solicită o unitate mai puternică”.

„Sunt furați bani din bugetul Republicii Moldova”

Într-o emisiune de la Moldova 1, analiștii susțin că Republica Moldova intră într-o etapă critică, în care se vor pompa la greu bani pentru acțiuni de dezinformare și corupere a alegătorilor, iar autoritățile trebuie să găsească soluții imediate pentru a combate aceste ilegalități. Analistul politic Nicolae Negru spune că banii aduși pe căi tenebre în Republica Moldova sunt destinați creării unei rețele de alegători care să-și dea votul pentru cei care vor sluji intereselor Kremlinului.

Este Rusia într-o stare de disperare, vedem cum acționează și în Ucraina. Și asta vorbește că nu se va opri la nimic și că trebuie să ne așteptăm la acțiuni și mai radicale, și mai periculoase pentru stabilitatea din Republica Moldova. Ceea ce trebuie să le spunem cetățenilor este că sunt furați bani din bugetul Republicii Moldova și acum acești bani sunt folosiți în scopuri diversioniste”.

Iar directorul executiv al Expert Forum România, Sorin Ioniță, spune că miza este referendumul proeuropean din toamnă. Federația Rusă va folosi toate pârghiile pentru a demotiva oamenii să susțină dezideratul european al țării.

„Un referendum pro-UE prin definiție este punctul de concentrare al unor eforturi de propagandă pentru că au tot interesul să sporească cât mai tare votul contra sau să demotiveze lumea să stea acasă, pe cei care ar vrea să voteze pentru Europa, pentru că eu nu cred că ei pot schimba foarte mult distribuția de opinii în votul popular. Din sondajele de opinie știm că majoritatea moldovenilor vor vota „Da””.

În opinia experților, autoritățile de la Chișinău ar trebui să aibă pregătite metode de răspuns pentru toate strategiile pe care rușii vor încerca să le aplice în Republica Moldova.

Prima strategie de dezvoltare a sportului „Sport 2030”

Referindu-se la prima strategie pentru dezvoltarea sportului, adoptată ieri de Guvern, Europa Liberă scrie că autoritățile își propun să construiască și să reabiliteze săli polivalente și stadioane de fotbal din centrele raionale, să construiască o arenă națională de fotbal. Strategia prevede și crearea unui sistem de asigurare medicală și socială pentru sportivii de performanță, deținători ai burselor sportive. Și formarea cadrelor didactice în domeniul sportului va fi revăzută pentru a crește performanța sportivilor. Europa Liberă a încercat să afle care ar fi costul implementării acestei strategii, însă nu a primit deocamdată un răspuns de la Ministerul Educației și Cercetării.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult