Social

Alegătorii care primesc mită electorală ar putea risca amenzi de până la 35 de mii de lei. Reacția Promo-LEX la proiectul PAS

Alegătorii care vor pretinde și accepta mită pentru a favoriza sau a defavoriza un anumit candidat electoral ar putea fi sancționați de la 25 la 35 de mii de lei. Un proiect de lege în acest sens a fost inclus pe odinea de zi a ședinței plenare la doar două zile de la înregistrare. Coruperea electorală amenință corectitudinea și integritatea procesului electoral, afectează statul de drept și sporește neîncrederea în instituțiile statului, susțin autorii proiectului, deputați PAS. Experții Asociației Promo-LEX nu comentează deocamdată conținutul inițiativei, dar atrag atenția că graba cu care a fost inclusă pe ordinea de zi a Legislativului încalcă transparența decizională.

Imagine simbol
Sursa: Imagine simbol

Cetățenii care vor pretinde și accepta bani, bunuri, băuturi alcoolice, produse din tutun, produse alimentare, servicii ori alte beneficii în perioada campaniei electorale, în ziua precedentă alegerilor sau în ziua alegerilor, în scopul susținerii unui anumit concurent electoral, vor fi amendați cu până la 35.000 de lei. Aceste prevederi vor fi incluse în Codul Contravențional, la articolul 47 care se referă la coruperea electorală pasivă.

Potrivit proiectului de lege, nu vor fi sancționate oferirea și primirea materialelor electorale achitate din fondul electoral. De exemplu, materialele pe care apar numele candidatului, denumirea partidului politic, semne sau simboluri ale concurenților electorali, precum afișe, pliante, cărți poștale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, cutii de chibrituri, insigne, ecusoane, CD-uri, DVD-uri, suporturi de stocare USB, fanioane, steaguri, cărți, pungi, tricouri, chipiuri, eșarfe și fulare, a căror valoare pentru un singur obiect nu depășește 100 de lei.

Proiectul de lege referitor la amendarea alegătorilor care primesc și oferă mită încalcă procedura de examinare, susține șefa echipe de analiză și cercetare Promo-LEX Mihaela Duca - Anghelici. Acesta declară că este inexplicabil de ce acest proiect de lege este inclus pe ordinea de zi a Parlamentului la doar două zile după ce a fost înregistrat, ori acest lucru ar putea scădea din calitatea proiectului.

„Se pare că este o procedură urgentată, deși proiectul nu a fost înregistrat cu regim de urgență sau în mod prioritar. Acesta este destul de îngrijorător, așa cum deputații acționează într-un regim de urgență fără să consulte societatea civilă, fără să obțină toate avizele necesare. De exemplu, la acest proiect de lege ar fi trebuit să existe avizul Centrului Național Anticorupție pentru că în competența acestuia se pune constatarea acestei contravenții. Am vrea să vedem și o expertiză juridică care să ofere explicații și cifre exacte despre necesitatea acestei contravenții, despre modul de constatare de unde a venit această necesitate, or nota informativă relatează destul de puțină informație care a fost condițiile și necesitatea introducerii unui asemenea proiect”, a declarat Mihaela Duca – Anghelici, Promo-LEX.

Potrivit codului regulilor și procedurilor parlamentare, din momentul înregistrării proiectului ar trebuie să treacă cel puțin 10 zile lucrătoare ca părțile interesate să ofere comentarii și sugestii de îmbunătățire a proiectului.

Precizăm că în ultimii ani, fenomenul coruperii alegătorilor a luat amploare în Republica Moldova. Potrivit oamenilor legii, în luna mai, anul trecut, alegătorii UTA Găgăuzia ar fi fost corupți pentru a o vota la funcția de bașcan al Găgăuziei pe candidata ex-partidului „ȘOR”, Evghenia Guțul. Pe acest caz a fost deschis un dosar penal.

Tot cu scopul de a corupe alegătorii, la sfârșitul lunii aprilie, Ilan Șor ar fi încercat să introducă în Republica Moldova peste un milion de dolari, bani care au fost confiscați la frontieră de la persoane care se întorceau din Rusia, unde au participat la evenimentul de creare a blocului „Victorie”.

Citește mai mult