Noi autobuze școlare vor ajunge în țară, iar o instituție de învățământ va fi renovată complet
Una dintre cele 35 de școli model din Republica Moldova va fi renovată complet și echipată cu tehnologie modernă, cu sprijinul PNUD și finanțare din Polonia. Acordul, în valoare de 1 milion de dolari, a fost semnat astăzi la Guvern. Fondurile vor fi folosite pentru achiziționarea echipamentelor digitale, construirea de laboratoare performante, săli de curs, terenuri de sport, asigurarea alimentației gratuite și transportul elevilor.
Școala beneficiară va fi selectată din lista propusă de Ministerul Educației. Instituția va fi reproiectată și reparată, urmând să fie transformată în una modernă și atractivă pentru elevi și profesori. În sălile de clasă vor fi instalate echipamente TIC și alte tehnologii educaționale moderne, inclusiv cele care vor facilita integrarea educațională a elevilor cu nevoi speciale. Laboratoarele de biologie, fizică și chimie vor fi și ele renovate.
Biblioteca va deveni un spațiu modern și multifuncțional de învățare, unde elevii vor avea posibilitatea să socializeze, să lucreze la proiecte individuale și de grup. Iar, colecția școlară de cărți va fi suplinită. O altă zonă a școlii va include instrumente, materiale și echipamente pentru activități precum imprimarea 3D, arte și meșteșuguri. Zona de relaxare va dispune de o varietate de materiale, urmând să promoveze lectura de agrement și să asigure spații pentru odihnă atât elevilor, cât și profesorilor.
Similar ar urma să se transforme toate cele 35 de instituții, din fiecare raion, care vor forma rețeaua școlilor model în Republica Moldova. Scopul este de a oferi o educație de calitate copiilor din mediul rural, a precizat ministrul Educației, Dan Perciun. El a anunțat că aproape 80 de autobuze școlare ar urma să ajungă în țară, până în luna septembrie.
„O parte din autobuze vor fi procurate de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova și Uniunea Europeană. Vor fi stimulate financiar și familiile care vor dori să își trimită copii să învețe în aceste instituții de învățământ. Banii vor fi folosiți pentru dezvoltarea infrastructurii acestor școli, pentru procurarea de echipament. Suntem în căutarea unor resurse de 70 de milioane de euro, iar în prezent avem doar 40 de milioane”.
De condiții mai bune de învățământ vor beneficia și copii cu cerințe educaționale speciale, a precizat reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova, Daniela Gasparikova.
“Noi vom începe renovarea unei școli din Rețeaua de Școli Model. Această investiție va crea un mediu prielnic pentru toți elevii, inclusiv cei cu cerințe educaționale speciale. Mai multe clase vor fi modernizate, iar școala va avea și zone de odihnă pentru copii. Noi vom susține și Campania Națională Moldova pentru Educație”.
Rețeaua Școlilor Model este un proiect al Ministerului Educației și Cercetării. Autoritățile au ales 35 de școli, care vor fi transformate astfel încât să fie un model atât din punct de vedere al infrastructurii, cât și al metodelor de predare. Inițiativa este susținută de Banca Mondială, Uniunea Europeană, PNUD, UNICEF și alte organizații internaționale. Totodată, proiectul este susținut de mai multe companii private, care vor investi în Rețeaua Școlilor Model aproximativ 17 milioane de lei. Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, proiectul va dura 2 ani.