Social

Calendarul Zilei // 29 de ani de la semnarea de către Republica Moldova a documentelor de aderare la Consiliul Europei

Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 13 iulie.

1841: A fost semnată Convenția Internațională de la Londra privind regimul strâmtorilor Bosfor și Dardanele.

1878: Puterile europene redesenează harta Balcanilor. Serbia, Muntenegru și România devin complet independente de Imperiul Otoman.

1908: Femeile concurează la Jocurile Olimpice moderne pentru prima dată.

1930: Primul Campionat Mondial de fotbal a fost organizat la Montevideo, Uruguay.

1923: În Los Angeles, pe marginea muntelui a apărut celebra inscripție „HOLLYWOOD”. Celebrul semn a fost inițial o reclamă pentru un cartier de locuințe. La vremea aceea, a costat în jur de 21.000 de dolari, echivalentul a 265.000 de dolari astăzi. Inscripția originală era "Hollywoodland", fiind luminată de 4.000 de becuri de 20W, care se aprindeau alternativ, "Holly", "Wood" și "Land". Semnul este situat pe muntele Lee, aflat în lanțul muntos Santa Monica, din California. Are o înălțime de 13,7 metri și o lungime de 106,7 metri. Camera de Comerț din Hollywood deține drepturile comerciale ale mărcii semnului Hollywood. Cu ocazia renovării din 1949, s-a renunțat la ultimele patru litere, dând celebrului semn aspectul din prezent. În prezent, accesul publicului este interzis în apropierea semnului, zona fiind protejată cu ajutorul unui sistem de alarmă performant.

1954: A decedat pictorița mexicană, Frida Kahlo.

1977: O pană de curent de 25 de ore a cauzat panică și haos în New York.

1995: Republica Moldova a semnat documentele de aderare la Consiliul Europei, devenind, oficial, cel de-al 35-lea membru al organizației (Strasbourg). Prin aderarea la sistemul de valori și standarde comune în domeniul democrației, statului de drept și drepturile omului, RM și-a asumat totodată o serie de angajamente în vederea reformării și modernizării. Printre acestea au figurat ratificarea tratatelor internaționale și întreprinderea măsurilor în vederea reformării sistemului judecătoresc. Biroul de Informare al Consiliului Europei a fost înființat la Chișinău pe data de 30 iunie 1997 la solicitarea guvernului Republicii Moldova.

1995: Albania a intrat, în mod oficial, în Consiliul Europei, devenind cel de-al 36-lea membru al organizației.

2000: Guvernul bulgar a decis închiderea definitivă a celor mai vechi două reactoare de la centrala nucleară de la Kozlodui până la sfârșitul lui 2002, în deplin acord cu cerința de aderare la Uniunea Europeană.

2003: A fost inaugurat primul guvern interimar în Irak.

2016: Theresa May îl înlocuiește pe David Cameron ca lider al Partidului Conservator și devine prim-ministru al Regatului Unit.

2019: Simona Halep o învinge pe Serena Williams în finala de la Wimbledon.

Data de 13 iulie este considerată Ziua Internațională a Rock-ului. Rădăcinile rock-ului se trag încă din ani '50 ai secolului trecut. Acest gen de muzică a apărut datorită combinației muzicii country cu blues. În această zi în 1985 a fost organizat Live Aid, un concert care a avut loc simultan în Londra și Philadelphia, scopul principal fiind eradicarea foametei din Ethiopia. Printre participanți s-au numărat artiști precum Queen, Black Sabbath, Led Zeppelin, The Who, Mick Jagger și mulți alții. Primul care a venit cu ideea ca această zi să fie declarată Global Day of Rock, a fost Phil Collin

Elena Chirilov

Elena Chirilov

Autor

Citește mai mult