Gafele lui Biden si temerile crescânde ale democraților. L-a numit pe Volodimir Zelenski - „președintele Putin”
Conferința de presă de la încheierea summitului NATO de la Washington era așteptată cu mare interes, nu pentru ce urma să se spună, ci strict pentru a evalua prestația președintelui american Joe Biden, decis să candideze pentru un al doilea mandat. A fost o prestație cel puțin îngrijorătoare pentru tabăra democrată a președintelui, notează BBC. Biden s-a referit din greșeală la liderul ucrainean Volodimir Zelenski ca fiind „președintele Putin”, relatează Sky News. După gafa comisă liderul de la Casa albă a declarat că este foarte concentrat să-l învingă pe Putin.
Tot joi, președintele Biden a avut un alt moment de confuzie, vorbind de „vicepreședintele Trump” în loc de colega sa Kamala Harris, potrivit BBC.
Președintele a mai încurcat în trecut lideri străini sau zone geografice, prin nume greșit, dar prezentarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski drept dictatorul de la Kremlin este o greșeală deosebit de dureroasă, notează BBC.
Președintele francez Emmanuel Macron i-a luat apărarea lui Joe Biden spunând că întâlnirea sa de miercuri cu acesta a fost detaliată și precisă, descriind, de asemenea, gafa sa ca fiind o „scăpare de limbă”.
Și cancelarul german Olaf Scholz i-a luat apărarea președintelui SUA, spunând: „Se mai întâmplă și scăpări de limbă, iar dacă monitorizezi mereu pe toată lumea, vei găsi destule”.
Joe Biden și-a apărat cu acuitate, remarcă The Guardian, palmaresul de politică externă, chiar dacă se confrunta cu un val de întrebări privind starea sa mentală. Biden a explicat pe larg strategia sa referitoare la China sau modul cum abordează războiul Israel-Hamas, în care a spus că l-a avertizat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să nu ocupe Fâșia Gaza.
El a spus că a fost în contact direct cu liderul chinez Xi Jinping pentru a-l avertiza să nu mai ofere sprijin pentru războiul Rusiei în Ucraina, dar nu și cu Vladimir Putin. Biden, care candidează pentru un nou mandat, s-a confruntat însă și cu un baraj de întrebări ale jurnaliștilor privind starea sa mintală și măsura în care mai este fizic în starea să facă față unui mandat de patru ani la Casa Albă.
După prima sa dezbatere televizată cu contracandidatul republican Donald Trump, descrisă de toată presa americană, chiar și cea pro-democrată, drept „dezastruoasă”, si un interviu ulterior total neconvingător, această conferință de presă „deschisă” era văzută drept adevăratul test al capacității lui Biden de a face față unei campanii electorale epuizante, dar mai ales, unui nou mandat.