R. Moldova lansează primele licitații pentru energie regenerabilă. Parlicov: „Să avem energie verde, sigură și la prețuri accesibile”
Republica Moldova ar putea depăși în acest an pragul de 10% de energie consumată din surse regenerabile. Cu toate acestea, pentru a crește acest indicator, autoritățile lansează, în premieră, licitații pentru capacități mari de energie regenerabilă. Scopul acestui eveniment este de a obține într-un final energie verde accesibilă, a precizat ministrul Energiei, Victor Parlicov. În același timp, Uniunea Europeană salută și își exprimă sprijinul pentru R. Moldova în procesul de tranziție spre energia regenerabilă.
Ministrul a subliniat că aceste licitații, care au fost mult așteptate, vor atrage investiții semnificative și vor contribui la creșterea capacităților instalate de energie regenerabilă. Documentația de licitații este aproape finalizată și va fi publicată săptămâna viitoare.
Sprijinul Uniunii Europene pentru Republica Moldova în procesul de tranziție la energia verde a fost evidențiat de Yolanda Garcia Mezquita, șefa Direcției pentru Energie a Comisiei Europene: „Statele din Uniunea Europeană colaborează și sunt dedicate pieței energetice. Republica Moldova continuă să-și consolideze sistemul său energetic urmând o reformă ambițioasă care aliniază legislația țării cu legislația UE. În acest sens, Republica Moldova continuă să fie dedicată comunității energetice și eforturilor în acest sens. Noi apreciem viteza și determinarea cu care Republica Moldova trece de la transpunerea directivei regenerabile în legislația națională și implementează Legea.”
Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, a adăugat că tranziția către o energie mai curată „este extrem de importantă deoarece abordează peste 75% din emisiile de gaze cu efect de seră ale UE. Pactul Verde European evidențiază angajamentul nostru față de un viitor bazat pe energie regenerabilă, consolidând infrastructura și promovând tehnologiile durabile. Cu ajutorul energiei regenerabile, Moldova își poate asigura independența energetică reducând vulnerabilitatea și șantajul din partea actorilor străini, totodată asigurând securitatea energetică stabilă. UE salută inițiativa Republicii Moldova de a lansa licitații menite să atragă investiții în domeniul energiei regenerabile. Apreciem transparența cu care au fost stabilite regulile pentru aceste licitații.”
Victor Parlicov a mai precizat că Republica Moldova a obținut acceptul de principiu din partea Corporației de Finanțare pentru Dezvoltare din SUA pentru a emite garanții de asigurare a riscurilor politice pentru proiectele regenerabile. Această deschidere a partenerilor din SUA va permite diminuarea riscului politic și a ratei dobânzii pentru finanțarea proiectelor cu 3-4 puncte procentuale. „Scopul nostru final este să avem energie verde, sigură și la prețuri accesibile”, a spus ministru
Potrivit datelor statistice, în 2023, doar 6% din consumul de energie electrică a fost din energia regenerabilă. 54% din aceasta este eoliană, 34% - energia fotovoltaică și câte 6% - energia hidro și pe bază de biogaz.