Economic

Primele concluzii ale MAIA după consultările cu agricultorii privind înființarea camerelor agricole în Republica Moldova

Marea majoritate a agricultorilor care au participat la consultările publice organizate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) privind crearea camerelor agricole s-au exprimat pozitiv și au susținut această inițiativă. Iar, propunerile și sugestiile fermierilor asupra proiectului de lege privind crearea camerelor agricole vor contribui la îmbunătățirea proiectului de lege, a declarat secretarul general al MAIA, Sergiu Gherciu, la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova.

În Republica Moldova, camerele agricole, ce urmează a fi înființate pentru a sprijini fermierii, vor fi finanțate exclusiv din cotizațiile achitate de aceștia. Cotizațiile vor fi stabilite de către fermieri, fără intervenția ministerului sau a altor autorități.

Potrivit lui Sergiu Gherciu, autoritățile și-au luat angajamentul de a susține financiar camerele agricole, alături de donatori și parteneri strategici care sprijină această formă de asociere. Administrarea fondurilor va fi realizată strict de fermieri, prin intermediul directorilor sau președinților camerelor regionale, aleși de fermieri.

„Nu vedem cum acest element poate fi legat de coruptibilitate, întrucât acești bani vor fi administrați strict de fermieri. Nu cred că vreun fermier ar avea vreun interes meschin asupra banilor pe care el îi cotizează anual în această cameră agricolă. De aceea considerăm că nu este un risc de corupție prin instituirea camerelor agricole și funcționarea acestora. Nu cred că vreun fermier ar avea vreun interes meschin asupra banilor pe care îi cotizează anual în această cameră agricolă”, a declarat oficialul.

Proiectul de lege stipulează că apartenența la camerele agricole va fi obligatorie pentru toți agricultorii activi în domeniul agroalimentar, pentru a asigura sustenabilitatea acestor organizații.

„Am văzut exemplul României, care inițial, a fost obligatoriu ca fiecare agricultor să fie membru al Camerelor agricole, după aceea, au fost intervenții în lege și nu au pus această obligativitate și vedem că în România nu funcționează atât de bine camerele agricole precum este în Polonia, Ungaria, Germania sau Austria, unde este obligatoriu este să fii în aceste camera agricole”.

Camerele agricole vor asigura consultanță gratuită, pregătirea dosarelor pentru subvenții și suport pentru diverse probleme din sectorul agricol, inclusiv zootehnia, cultura mare și horticultura. Toate aceste servicii vor fi oferite fără costuri pentru membrii asociației, contribuind astfel la pregătirea fermierilor pentru accesarea fondurilor de preaderare.

„Însă, pe lângă toate acestea, noi suntem în proces de aderare la UE, din 2027-2028, și, anume agricultorii vor avea acces la fondurile de preaderare și este nevoie de o instituție ca să pregătească fiecare agricultor pentru aceste fonduri de preaderare. De aceea considerăm că asociațiile nu au acoperire totală în Republica Moldova, dar camerele agricole vor avea acea acoperire națională care va îngloba absolut fiecare fermier în această cameră agricolă și va oferi acele consultări și acele pregătiri pentru a accesa fondurile de preaderare”.

Amintim că un nou proiect de lege propus în Republica Moldova prevede înființarea a zece camere agricole, o instituție publică ce va reprezenta toți fermierii din domeniul agroalimentar în relația cu autoritățile și în interesul agricultorilor.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult