Scăderea numărului populației Republicii Moldova influențează negativ și dezvoltarea economică a țării, susțin analiștii
Populația Republicii Moldova continuă să scadă semnificativ. Conform datelor Biroului Național de Statistică, numărul locuitorilor s-a redus cu 69 de mii anul trecut, astfel încât la începutul acestui an au rămas 2.423.300 de persoane cu reședință obișnuită. Factorii care contribuie la această depopulare sunt multipli: migrația, sporul natural negativ și îmbătrânirea populației, afirmă experții. Toate aceste fenomene au un impact negativ asupra dezvoltării economice a țării. Subiectul a fost discutat astăzi în emisiunea „Spațiul Public” de la Radio Moldova.
În ultimii patru ani, Republica Moldova a înregistrat cel mai negativ spor natural. În 2019, s-au născut 32.423 de copii, iar anul trecut numărul a scăzut la 24.000.
Aceste date îngrijorătoare sunt influențate și de rata foarte scăzută a fertilității, a afirmat cercetătoarea Centrului de Cercetări Demografice, Olga Poalelungi.
„Rata de fertilitate într-adevăr este foarte mică la noi, 1,69, în comparație cu rata de fertilitate în UE, acolo e 1,46. Avem o anumită oportunitate, dar menținem rata de fertilitate și preîntâmpinăm emigrarea populației tinere, să restabilim echilibrul demografic, să nu fie cădere bruscă, într-un fel să asigurăm o corelare a categoriilor de vârstă diferită”, a declarat Olga Poalelungi.
Republica Moldova se confruntă cu un spor natural negativ, numărul deceselor depășind pe cel al nașterilor. Această tendință se observă și în raionul Șoldănești. În 2023, s-au născut doar 288 de copii în raion, comparativ cu 439 în 2019, a declarat președinta raionului, Aliona Pînzari.
„Tot mai puțini copii se nasc, pe când rata persoanelor decedate este în creștere din an ce trece cu aproape 16%. Dacă în 2019 au decedat 521 persoane, în 2023 au decedat 534 de persoane”, a declarat Aliona Pînzari.
Scăderea numărului populației Republicii Moldova influențează negativ și dezvoltarea economică a țării, susține analistul economic, Viore Gârbu. Potrivit lui, țara noastră se confruntă cu lipsa forței de muncă.
„Exodul masiv al populației din R. Moldova care participă în circuitul economic din alte economii și contribuie la dezvoltarea economică a celor economii, acest lucru se produce în detrimentul țării noastre. Toate aceste aspecte sunt foarte importante. Mărimea unei economii este legată de mărimea forței de muncă”, a menționat Viorel Gârbu.
Potrivit sociologilor, 80% din numărul total de orașe au în jur de 20 de mii de locuitori, acestea fiind considerate orașe mici. Doar raioanele Ungheni și Cahul au o populație de peste 30 de mii de locuitori, ceea ce le face mai atractive.