Social

Spații prietenoase copiilor la locul de muncă: experiențele angajaților INSP

La jumătate de an când a fost lansată, creșa pentru copiii angajaților Inspectoratului Național de Securitate Publică își reconfirmă utilitatea și menirea de a asigura echilibrul între viața profesională și cea familială a personalului din sistemul polițienesc. Camera echipată cu tot ce este necesar pentru confortul și necesitățile copiilor dă un plus de siguranță angajaților. Aceștia își pot lăsa picii într-un mediu sigur și prietenos și îi pot supraveghea în timp ce își desfășoară activitatea.

Spațiul prietenos copiilor este echipat corespunzător pentru o desfășurare a diverselor activități recreative și educative. Acesta mai include o bucătărie și un dormitor. Camera este concepută pentru a găzdui copii cu vârste cuprinse între 3 și 12 ani, în special după orele de grădiniță sau școală, în perioadele de vacanță, dar și în situații de urgență. Copiii își petrec timpul în siguranță alături de un îngrijitor și se implică în diverse activități.

„Am reușit să mă joc cu Lego, să mă cațăr, să fac cunoștință cu ceilalți copii de aici. Tatăl meu lucrează aici și mă simt în siguranță, știu că el este aproape de mine”.

”Astăzi, de prima dată, am desenat, m-am uitat în cărți, am reușit să fac prieteni”.

Eu aici mă simt foarte bine. Mie îmi place aici că învăț regulile de circulație și că mă plimb cu mașina de poliție”.

Printre beneficiari este și Mariana Suvac, șefa Serviciului Protecției Sociale și Asistență Psihologică. Ea are o fiică de patru ani care, uneori, o însoțește la locul de muncă.

„Mă simt în siguranță și eu, plus la toate și ea. O văd foarte fericită. De fiecare dimineață, când noi ne trezim și mergem la grădiniță, ea nu merge la grădiniță la alfabet. ”Ne ducem la grădiniță la poliție. Eu vreau la tine la grădiniță." Toți copiii aici vin, fac cunoștință între copii, descoperă lucruri noi, practică diferite activități interactive și, mai în nou, satisfac anumite curiozități vizavi de muncă în activitatea poliției”.

Creșa la locul de muncă este un adevărat colac de salvare, mai ales pentru familiile în care ambii părinți sunt angajați în instituție sau, în cazul familiilor monoparentale. Această inițiativă susține persoanele angajate, le încurajează pe cei care și-ar dori o carieră în sistemul polițienesc și contribuie la promovarea egalității de gen în rândul poliției, spune subofițerul superior al serviciului secretariat, Viorica Corețchi. Ea a mai precizat că cel mai important este că părinții își pot supraveghea copiii în orice moment.

„Venim la serviciu și suntem în siguranță că dacă chiar nu avem cu cineva lăsat acasă, vin aici și stau cu cineva care îi supraveghează. Așa câteodată cu bunica stă, dar e mai bine lângă mine. Și-l văd, vin de sus, mă dau jos, vin la el, un pic îl verific, văd care e situația, el este bucuros, îmi pare bine”.

Spațiul a fost amenajat cu sprijinul financiar al Suediei, INSP, în colaborare cu UN Woman. În perioada 2023-2024, organizația a facilitat extinderea grupurilor de creșe și crearea de spații prietenoase a copiilor în orașele Chișinău, Sîngerei, Glodeni, Rîșcani și Căușeni.

Creșele înființate de angajatori la locul de muncă sunt printre cele trei servicii alternative de îngrijire a copiilor dezvoltate de Guvern, din 2023, cu scopul de a sprijini părinții în rolul lor educațional, oferindu-le în același timp posibilitatea de a participa activ pe piața forței de muncă.

Citește mai mult