Victimele violenței din Republica Moldova vor avea acces la o rețea națională de sprijin
Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat rețeaua națională de specialiști în protecția și reabilitarea victimelor violenței și victimelor infracțiunilor. Platforma, coordonată de Agenția Națională pentru Prevenirea și Combaterea Violenței, are scopul de a uni eforturile asistenților sociali pentru a preveni abuzurile asupra copiilor, a declarat ministrul Alexei Buzu.
„Datele pentru săptămâna trecută arată că în sistemul de asistență socială au fost înregistrate 130 de cazuri de violență. Mă uit pe mai multe săptămâni, sunt raioane unde acest lucru nu se întâmplă. Avem deci raioane cu o populație destul de semnificativă unde sunt zero cazuri înregistrate. Zero cazuri înregistrate asta nu înseamnă, însă, zero cazuri care s-au întâmplat. Asta înseamnă că noi trebuie să ne facem treaba mai bine, inclusiv prin a identifica cazurile pe care noi nu le vedem, cazurile care nu se raportează. Și acesta este un lucru pe care trebuie să îl învățăm unii de la alții”.
Ministrul a mai afirmat că noua rețea va include o serie de abilități clar definite pentru asistenții sociali și că vor fi organizate periodic ședințe pentru a discuta progresul în prevenirea cazurilor de violență.
„Noi urmează să introducem și un sistem informațional bazat pe managementul de caz, în care atât pe cazurile de violență, cât și de reabilitare a victimelor infracțiunilor, o să putem să urmărim ce se întâmplă, care este reacția noastră, ce intervenții trebuie să facem, care sunt nevoile acelor persoane și cât de mult ne apropiem în a le aborda. Alt element este că în curând vom avea ședințe lunare cu participarea colegilor de la minister și participarea colegilor de la agenție, în care o să discutăm situația pe fiecare raion ca să înțelegem de ce în unele raioane ne mișcăm mai rapid, mai prompt, mai bine și de ce în alte raioane acest lucru nu se întâmplă”.
Amintim că în luna februarie a fost lansată Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie. Instituția este responsabilă de r implementarea, monitorizarea și evaluarea politicilor de prevenire și combatere a violenței împotriva femeilor și a violenței în familie, coordonarea activității interinstituționale și facilitarea cooperării autorităților administrației publice abilitate cu societatea civilă.