Ucraina nu cedează: „Pacea trebuie reinstaurată în mod just, fără ultimatumurile Rusiei”, declară Marko Șevcenko
Războiul din Ucraina poate fi încheiat dacă regimul de la Kremlin va fi schimbat sau dacă Rusia va fi incapabilă din punct de vedere economic să își continue agresiunea. „Războiul mai durează”, chiar dacă potențialul Federației Ruse este mai mare decât cel ucrainean, a declarat „La 360 de grade” de la Radio Moldova, ambasadorul Ucrainei în țara noastră, Marko Șevcenko. Diplomatul a mai spus că situația de pe front rămâne dificilă, dar controlabilă.
„Da, Rusia încearcă să avanseze. Pe unele porțiuni de front are un succes destul de modest. Vreau să spun că chiar acolo unde rușii anunță că ei au câștigat poziții și au avansat, de obicei, este vorba despre câteva sute de metri, nu despre kilometri. Totuși, în unele direcții, rușii au avansat în kilometri, dar sunt puține, iar poziția ucrainenilor rămâne destul de sigură în aceste zone”.
Poziția Ucrainei este clară: nu va ceda și consideră că pacea trebuie reinstaurată în mod just, refuzând ultimatumurile Rusiei, care nu propun pace, ci capitulare. Ambasadorul a evidențiat că experiența anterioară a Ucrainei cu Federația Rusă și „minciunile” liderului rus Putin fac imposibilă încrederea în propunerile de pace ale Rusiei.
„Ucraina nu cedează si Rusia nu cedează, cu o mică diferență. Ucraina este susținută de către cele mai dezvoltate țări ale lumii, iar Rusia este susținută de Coreea de Nord, Iran și alți aliați de acest gen. Dacă ne uitam în istorie, Rusia nu a câștigat niciodată un război dacă nu a avut ca aliați tarile din Occident. Toate războaiele în care Rusia nu a avut astfel de aliați a pierdut, în Al doilea război mondial și războiul din secolul XIX unde Rusia a luptat împotriva Vestului. Toate aceste războaie, Rusia le-a pierdut, inclusiv războiul din Crimeea, de la mijlocul sec XIX”.
În același timp, ambasadorul a recunoscut că Ucraina trece o perioadă dificilă din cauza deficitului de resurse militare și financiare, însă beneficiază de sprijin internațional. Și, economia ucraineană funcționează relativ bine comparativ cu începutul războiului, nu doar supraviețuind, ci chiar dezvoltându-se.
„Economia s-a adaptat la perioada de război. Businessul a găsit modalități și soluții cum să dezvolte chiar având deficitul de forță de muncă, inclusiv, Guvernul a plasează comenzi militare în industrie. Economia crește datorită ajutorului financiar din străinătate, prin investiții. Toată lumea se adaptează și Ucraina tot s-a adaptat”.
Amintim că la mijlocul lunii iunie, în Elveția s-a desfășurat primul Summit al Păcii pentru Ucraina la care au participat lideri din 90 de state ale lumii, inclusiv Republica Moldova. La sfârșitul evenimentului a fost adoptată o rezoluție prin care marea majoritate a celor circa 100 de participanți, și-au reafirmat de „principiile suveranității, independenței și integrității teritoriale a tuturor statelor, inclusiv Ucraina”.
Rusia nu a fost invitată la summitul privind pacea în Ucraina desfășurat în stațiunea de lux elvețiană Burgenstock.