Mentori pentru educație: 1000 de specialiști vor sprijini cadrele didactice din R. Moldova
De la începutul noului an școlar, în Republica Moldova vor activa mentori care vor oferi asistență cadrelor didactice în munca de zi cu zi și vor ajuta tinerii specialiști să se încadreze în câmpul muncii. În total, în acest an vor fi instruiți 1000 de mentori. Această practică a fost preluată din România, astfel, aceștia vor fi instruiți de către specialiștii din țara vecină.
Cursul de mentorat se va desfășura în două etape. În prezent, sunt instruiți 80 de mentori naționali, iar ulterior aceștia vor merge în raioanele din țară pentru a instrui la rândul lor 920 de formatori. Mentori vor fi profesorii din cadrul instituțiilor de învățământ, care vor fi remunerați pentru această activitate.
„Mi-aș dori să ofer altor persoane, tinerilor sau celor care se încadrează în pedagogie ceea ce nu am primit eu și această inițiativă este foarte bună, pentru că încurajează din start cel care vrea să îmbrățișeze pedagogia”, a declarat Elena Vorotneac, mentor.
„Această formulare este una inedită pentru sistemul educațional din Republica Moldova pentru că, din 2014, în codul educației avem indicată funcția de mentor, dar nu am avut formări, nu am avut instituționalizarea funcțiilor de mentor în instituțiile educaționale din Republica Moldova”, a precizat Valentina Olaru, secretar de stat, Ministerul Educației și Cercetării.
Programul de mentorat va contribui la îmbunătățirea calității educației în Republica Moldova, a declarat la Moldova 1, directoarea Institutului Național pentru Educație și Leadership, Viorica Andrițchi. Potrivit acesteia, mentorii vor răspunde nevoilor și dificultăților cadrelor didactice și tinerilor profesori.
Viorica Andrițchi a mai precizat că profesorii vor primi sprijin pentru dezvoltarea personală și emoțională, și vor fi ajutați să combată, dar și să prevină fenomenul bullying-ului și al violenței. Potrivit acesteia, un alt aspect în care vor fi ghidați este cel ce ține de promovarea competențelor digitale.
Programul de formare a mediatorilor naționali este realizat de Ministerul Educației și Cercetării în parteneriat cu UNICEF.