Adaptarea la schimbările climatice, esențială pentru agricultura în R. Moldova: MAIA instituie un grup de lucru pentru a găsi soluții
Adaptarea la schimbările climatice este esențială pentru viitorul agriculturii în Republica Moldova, iar abordările bazate pe știință și cooperarea strânsă între Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), agricultori și comunitatea științifică sunt fundamentale pentru dezvoltarea unor strategii eficiente și sustenabile. Acestea sunt principalele concluzii de la ședința de astăzi, unde s-au discutat provocările cu care se confruntă sectorul agricol, generate de schimbările climatice.
Pentru a aborda aceste provocări, MAIA a anunțat instituirea unui grup de lucru format din cercetători și experți, care va evalua problemele stringente ale agricultorilor și va formula recomandări. În perioada următoare, grupul de lucru va întreprinde mai multe vizite în zonele de nord, centru și sud ale țării, pentru a avea discuții cu agricultorii și a colecta informații relevante. În baza acestor evaluări, vor fi formulate recomandări care vor fi comunicate părților interesate, notează MAIA într-un comunicat.
Potrivit comunității științifice, temperaturile extrem de ridicate și precipitațiile variabile sunt factori majori care afectează culturile agricole și animalele. De exemplu, porumbul și floarea-soarelui nu rezistă la temperaturi de 40 de grade Celsius, iar în sectorul zootehnic, temperaturile ridicate reduc semnificativ productivitatea și calitatea produselor lactate.
În fața acestor provocări, potrivit sursei citate, s-a subliniat necesitatea unor recomandări specifice pentru fiecare zonă a țării, bazându-se pe observațiile din ultimii cinci ani și pe condițiile actuale din Republica Moldova. S-a discutat despre identificarea și utilizarea unor culturi mai rezistente la secetă și culturi de acoperire, cum ar fi sorgul, meiul, armurariul și muștarul.
Cercetătorii mai recomandă ajustarea densității plantelor și a cantității de îngrășăminte utilizate, în funcție de condițiile climatice specifice fiecărui an. În plus, este esențială implementarea asolamentelor de 6-7 culturi pentru a îmbunătăți fertilitatea solului și a menține sustenabilitatea agriculturii.
Actualmente, afirmă specialiștii, condițiile de secetă extremă diminuează randamentul și calitatea producției la culturile de câmp.