Ucraina dezvoltă o armată de roboți pentru război. Experții, îngrijorați
Laboratoarele din Ucraina dezvoltă o armată de roboți pentru război. Inițiatorii speră să reducă, astfel, pierderile umane și să protejeze soldații răniți și civilii, scrie The Independent. Potrivit sursei citate, aproximativ 250 de startup-uri din domeniul apărării lucrează la acest proiecte în locații secrete, care adesea seamănă cu ateliere auto rurale.
Ucraina dispune în prezent de drone semi-autonome de atac și arme contra-drone dotate cu inteligență artificială (IA). Combinația dintre armele cu cost redus și tehnologiile IA îngrijorează mulți experți care afirmă că dronele ieftine vor facilita proliferarea acestora.
„Dronele mai ieftine vor facilita proliferarea lor,” a declarat Toby Walsh, profesor de inteligență artificială la Universitatea din New South Wales, Australia. „Autonomia lor este, de asemenea, probabil să crească.”
Un startup condus de antreprenorul Andrei Denysenko poate asambla un vehicul terestru fără echipaj numit Odyssey în patru zile, la un cost de aproximativ 35.000 de dolari, adică 10% din costul unui model importat. Locația exactă a acestui startup nu este divulgată pentru a proteja infrastructura și persoanele care lucrează acolo.
„Ne luptăm cu o țară imensă și ei nu au limite de resurse. Înțelegem că nu ne putem permite să pierdem multe vieți omenești,” a spus Denysenko.
Prototipul Odyssey, un vehicul terestru de 800 de kilograme, poate călători până la 30 de kilometri cu o singură încărcare a bateriei. Acesta poate fi modificat pentru a transporta o mitralieră grea telecomandată sau încărcături pentru deminare.
Denysenko și echipa sa lucrează, de asemenea, la un exoschelet motorizat care să sporească forța unui soldat și vehicule de transport pentru echipamente. „Vom face tot posibilul pentru ca tehnologiile fără echipaj să se dezvolte și mai rapid. (Rușii) își folosesc soldații ca carne de tun, în timp ce noi pierdem cei mai buni oameni ai noștri,” a scris Fedorov într-o postare online.
Experții de la ONU și Vatican sunt îngrijorați că utilizarea dronelor și a inteligenței artificiale în arme ar putea reduce bariera către omor și ar putea escalada dramatic conflictele. Organizații internaționale precum Human Rights Watch cer interzicerea armelor care exclud factorul decizional uman.