Politic

Strategia Națională de apărare pentru următorii 10 ani, examinată de Guvern

Bugetul de apărare națională va crește treptat, astfel încât până în 2030 să atingă un procent din Produsul Intern Brut. Această măsură se regăsește în Strategia Națională 2024-2034, care urmează să fie aprobată astăzi de Guvern.

Documentul mai prevede care ar fi potențiale amenințări și riscuri în domeniul apărării, care determină direcțiile de acțiune pentru a asigura securitatea națională. Printre ele se numără stabilirea de către Federația Rusă a unui coridor militar terestru până la hotarele țării noastre, războiul hibrid dus de Kremlin, dar și forțele militare ruse care staționează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.

Proiectul Strategiei Naționale a fost consultat, expertizat și aprobat de către specialiști în domeniul apărării din Statele Unite ale Americii și din România.

Totodată, membrii Cabinetului de Miniștri vor examina un proiect de hotărâre, prin care autoritățile propun să-i stimuleze pe părinți să le ofere o educație mai bună copiilor, prin oferirea unei sume bănești la transferul într-o instituție mai mare.

Potrivit proiectului, părinții ai căror copii învață în școli cu mai puțin de 50 de elevi și vor alege de la 1 septembrie să-i transfere într-o instituție mai mare, vor beneficia de o alocație lunară în mărime de o mie de lei.

Banii sunt destinați în principal pentru cheltuielile de transport, atunci când copilul va merge la o altă școală decât cea din localitate. Pentru început, urmează să fie selectați o mie de beneficiari.

Pentru primul semestru de studii din 2024, în buget sunt prevăzuți trei milioane de lei. În total, în țară sunt peste o sută de școli unde învață mai puțin de 50 de copii și peste trei sute în care își facă studiile mai puțin de o sută de elevi.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult