Economic

Recean și Bolea merg la sud pentru a evalua pagubele. Agricultorii cer stare de urgență și subvenții per hectar: „Suntem pedepsiți foarte aspru”

Fermierii insistă ca autoritățile centrale să declare stare de urgență în sector. Aceasta este singura soluție, spun ei, întrucât situația este foarte complicată și sunt necesare măsuri care să salveze producătorii moldoveni. Fermierul din Leova, Ion Plămădeală, susține că „nu sunt agricultorii de vină în faptul că arșița s-a năpustit asupra țării noastre”. De asemenea, se solicită și introducerea subvențiilor per hectar. Precizăm că premierul Dorin Recean și ministrul Agriculturii Vladimir Bolea vor efectua miercuri după-amiază o vizită în sudul țării pentru a evalua pagubele și a identifica soluții de sprijin. Potrivit agricultorilor, oficialii vor vizita localitatea Roșu din raionul Cahul.

„În această după-amiază vom merge împreună cu vicepremierul Bolea la sud ca să vedem care sunt pagubele acolo și corespunzător să avem grijă de agricultori, în mod special de producătorii de cereale”, a declarat Dorin Recean la începutul ședinței de Guvern.

Potrivit agricultorilor, starea de urgență i-ar putea scuti de penalitățile bancare, salvându-i astfel de la faliment. Aceștia fac apel repetat către autoritățile centrale, în contextul vizitei premierului și vicepremierului în raioanele de sudul Republici Moldova.

„Situația de anul trecut nu s-a schimbat până anul acesta, dar s-a agravat. Noi am avut așteptări și anul trecut. După trei ani consecutiv, boala care nu o tratezi la timp devine cronică. Unica soluție care există pentru fermieri acum este ca statul să declare stare de urgență. Altă soluție nu există. Altă soluție pentru fermier este insolvabilitatea și distrugerea familiilor, distrugerea satelor și distrugerea economiei naționale”, a declarat pentru Teleradio Moldova agricultorul din Căușeni, Sergiu Stefanco.

De aceeași părere este și fermierul din raionul Leova, Ion Plămădeală, care așteaptă ca după vizită premierului și ministrului Agriculturii în sudul țării, vor fi întreprinse măsuri concrete. „Normal ar fi să fie analizată situația, pe urmă să fie pregătită o măsură de a declara stare de urgență în agricultură”..

Temperaturile ridicate din ultima perioadă și lipsa de precipitații au afectat grav culturile agricole și au compromis roada din acest an, susțin fermierii.

„Situația este destul de dramatică, începând cu sudul Moldovei și terminând cu nordul Moldovei, în dependență de la localitate la localitate, sunt terenuri afectate sută la sută, sunt terenuri afectate parțial. Dacă în următoarele zile va continua arșița asta cu peste 40 de grade, e clar lucru că într-o săptămână va fi sută la sută”, a mai explicat Sergiu Stefanco.

„Nu sunt agricultorii de vină în faptul că arșița s-a năpustit asupra țării noastre și nu numai. Sunt niște chestii care nu au putut fi prevăzute. Situația de astăzi nu depinde de agricultori, depinde de natură și suntem pedepsiți foarte aspru”, a mai spus Ion Plămădeală.

Precizăm că, marți, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) au declarat că problemele fermierilor pot fi rezolvate și fără introducerea stării de urgență.

Miercuri, în cadrul unei ședințe, membrii Asociației Forța Fermierilor au participat la o ședință la Cahul, au identificat mai multe soluții, care vor fi propuse autorităților spre aprobare. Potrivit directorului executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Bădărău, agricultorii solicită introducerea stării de urgență, dar și introducerea subvențiilor per hectar. „Să nu fie subvenții post-investiționale, dar subvenții per hectar pentru fiecare agricultor de minim 200 de euro la hectar”, a precizat Alexandru Bădărău.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult