Social

Agricultorii insistă pe introducerea stării de urgență în sudul țării: Lanurile de grâu și porumb, compromise de secetă

Agricultorii sunt nemulțumiți și insistă pe introducerea stării de urgență în sudul țării. În urma vizitei de astăzi a ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea, a secretarului de stat Vasile Șarban și a premierului Dorin Recean în satul Roșu, raionul Cahul, aceștia au promis că vor fi întocmite acte de constatare. Agricultorii insistă ca zona de sud să fie declarată zona de secetă, pentru a-și putea justifica pierderile în instanță.

Facebook: MAIA
Sursa: Facebook: MAIA

Potrivit lui Gheorghe Jurcanu, în raionul Cahul, unde și el deține terenuri agricole, sunt pierderi estimate de Direcția agricolă în baza actelor de constatare a pagubelor, în jur de 20.000 de hectare, care sunt afectate în jur de 50-80%, prima grupă, și estimativ în jur de 132 milioane de lei pierderi, grupă a doua afectată practic 100%.

„Este clar că nu putem continua cu modelele de lucru tradiționale. Soluțiile există atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Le studiem împreună cu experții, le discutăm în comunitățile agricole și vom efectua vizite în teritoriu pentru a le comunica fiecărui agricultor. De asemenea, agricultorii au nevoie de instrumente financiare accesibile pentru a se adapta noilor realități. În acest sens, la minister, beneficiem acum de expertiza internațională, învățând din bunele practici ale experților străini”*, a spus ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

Ministrul a menționat că statul face deja investiții semnificative pentru a construi sisteme de irigare. În plus, autoritățile și-au propus crearea unui fond mutual, care va fi funcțional din 2025. „Acest fond va fi administrat de viitoarele Camere Agricole și va constitui un mecanism de suport pentru agricultori, ajutându-i să facă față pierderilor cauzate de calamități naturale, precum seceta și grindina”, a precizat Vladimir Bolea.

Miercuri, în cadrul unei ședințe, membrii Asociației Forța Fermierilor au participat la o ședință la Cahul, au identificat mai multe soluții, care vor fi propuse autorităților spre aprobare.

„Ne-am strâns la Cahul agricultorii, ne-am spus oful unul altuia, am vrut să facem o scrisoare oficială către Ministerul Agriculturii, președintele Parlamentului, către Maia Sandu, către toți, ca să între în situația noastră, să ne înțeleagă că noi am făcut tot ce a fost posibil. Am semănat, am avut grijă de plante să le dăm îngrășăminte, cât de greu nu a fost, dar ne-am băgat iar capurile în riscurile astea mari și am procurat din nou îngrășăminte. La moment suntem iar în prag de faliment”, a spus agricultorul.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) propune ca agricultorii care au suferit pagube din cauza evenimentelor naturale extreme, cum ar fi seceta, să solicite eliberarea Avizului de atestare a impedimentului justificator de neexecutare a obligațiilor, de la Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. Depunerea solicitărilor poate fi făcută aici.

Precizăm că marți, reprezentanții Ministerului Agriculturii au declarat că problemele fermierilor pot fi rezolvate și fără introducerea stării de urgență.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult