Social

Revista presei: Procesul electoral va fi afectat de foarte multe tentative de destabilizare din partea Federației Ruse

Provocările campaniei electorale din R. Moldova; posibila implicare a jurnalistei Natalia Morari la alegerile prezidențiale, precum și detalii ale anchetelor în cazul omorului de la Chișinău și a celor de pe Aeroport de anul trecut - sunt printre principalele teme abordate de presă.

Campania electorală care va începe în curând în R. Moldova va fi destul de complicată, comentează la Radio Chișinău, analistul politic Ion Tăbârță. El a atenționat că procesul electoral va fi afectat de foarte multe tentative de destabilizare din partea Federației Ruse, deoarece referendumul privind integrarea europeană ridică și mizele alegerilor prezidențiale. Iar principala provocare pentru segmentul pro-european al Republicii Moldova ca și continuitate a acelor procese, reforme din ultimii ani, sunt alegerile parlamentare. „Un referendum eșuat ar alimenta și mai mult narațiunile propagandistice ruse, însă un referendum cu prezență masivă, cu o prezență bună, cu un vot categoric în favoarea parcursului european al Republicii Moldova, ar fi o lovitură puternică dată acestor narative propagandistice care vin dinspre Federația Rusă și care sunt tirajate de actori de influență de aici din Republica Moldova”, a declarat expertul.

Deschide.md scrie că jurnalista Natalia Morari, considerată agent al serviciilor speciale ruse, se pregătește activ pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie, împreună cu Maria Gaidar, fiica fostului prim-ministru interimar al Rusiei în mandatul lui Boris Elțîn, Egor Gaidar, cosniderată o apropiată a regretatutlui opozant rus, Alexei Navalinîi. Sursa citată comentează că natalia Morari „o folosește” pe Gaidar „pentru se spăla de colaborarea cu Moscova”. În prezent femeia locuiește în Israel și are cetățenia acestui stat. Publicația face referire la surse din cadrul Poliției de Frontieră, potrivit cărora, pe parcursul anilor 2023-2024, Gaidar a vizitat R. Moldova de 10 ori. Ultima dată ea s-a aflat la Chișinău în perioada 3-11 iulie. Persoanele din anturajul jurnalistei și al partidului „Fenix Moldova”, în spatele căruia s-ar afla fugarul Veaceslav Platon, au menționat că în majoritatea cazurilor, Gaidar a avut în R. Moldova întrevederi cu Natalia Morari, în cadrul cărora s-a discutat participarea jurnalistei în scrutinul prezidențial. Astfel, Maria Gaidar ar urma să conducă staff-ul electoral al acesteia. „În acest sens, Natalia Morari vrea să creeze impresia că nu ar avea nimic cu Moscova și, de fapt, ar susține valorile europene. Totodată, participarea Mariei Gaidar alături de Morari în campania electorală ar permite jurnalistei să utilizeze contactele din Ucraina și UE ale opozantei ruse pentru a duce în eroare oficialii europeni privind scopul real de implicare în politică”, scrie deschide.md.

În același timp, într-o emisiune de la TVR Moldova, deputatul PAS, Ina Coșeru spune că este sigură că jurnalista nu are nicio șansă. „Am văzut și ratingul doamnei în sondaje. Cred că nici nu putem face comparație și cred că pălește pe lângă doamna președintă Sandu”, a punctat parlamentara.

În același timp, într-o emisiune de la Moldova 1, expertul în politici publice și securitate, Andrei Curăraru spune că anunțurile anonime prin care locuitorii din stânga Nistrului sunt chemați la un miting pe 20 iulie reprezintă o „diversiune mediatică” și o „operațiune psihologică”, fiind o dovadă că populația nu mai este atât de loială regimului secesionist. Analistul WatchDog a constatat că „o oportunitate mai bună decât acum de soluționare a conflictului transnistrean R. Moldova nu am mai avut-o. Expertul menționează că transnistrenii se tem de proteste și încearcă să convingă oamenii că, dacă își exprimă nemulțumirile, vor fi considerați agenți ai Chișinăului.

Agora.md scrie că Serviciul Protecție Internă și Anticorupție al MAI a inițiat o anchetă privind acțiunile funcționarilor Inspectoratului General de Migrație în legătură cu omorul de la Râșcani. Mai exact, este vorba despre investigarea procedurilor aplicate de către aceștia în cazul cetățeanului străin omorât la Chișinău, la 10 iulie. Se întâmplă după ce, Parlamentul a cerut inițierea unei anchete interne, care să investigheze acțiunile angajaților Inspectoratului General de migrație care „au perfectat actele” pentru cetățeanul străin.

Moartea lui Igor Ciofu, agentul de securitate ucis în atacul din iunie trecut de la Aeroportul Chișinău, ar fi putut fi evitată dacă serviciile aeroportuare ar fi colaborat eficient, este de părere avocatul familiei Ciofu, Daniela Mârza, care a făcut referire la raportul de expertiză emis de Centrul Național de Expertize Judiciare, transmite Jurnal TV. Reprezentantul întreprinderii de stat „Aeroportul Internațional Chișinău” s-a abținut să comenteze. Totuși, a fost menționat refuzul Procuraturii Generală de a iniția dosarul penal privind accidentul de muncă soldat cu deces. La fel, în cadrul ședinței de judecată de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, reprezentantul întreprinderii de stat „Aeroportul Internațional Chișinău” a cerut instanței audierea lui Denis Leu, șeful Serviciului Sănătate și Siguranță în Muncă a Aeroportului Chișinău, deoarece au fost prezentate probe suplimentare precum fișele de instruire ale lui Igor Ciofu.

TV8 relatează că odată cu canicula, munca operatorilor de la 112 a devenit extrem de solicitantă. Operatorii fac față cu greu numărului de apelurilor în această perioadă, așa cum zilnic mii de oameni au nevoie de ajutor. Cele mai multe solicitări sunt de la cei care se simt rău din cauza căldurii sufocante, dar și de la persoanele care anunță noi incendii de vegetație. Potrivit serviciului 112, din numărul total de apeluri preluate de operatori, în mai mult de jumătate de cazuri a fost nevoie de intervenția ambulanței.

Despre canicula care afectează tot mai mulți oameni s-a discutat și la sedința de guvern,. Ministrul de interne, Adrian Efros, a solicitat majorarea numărului de corturi anticaniculă, unde oamenii să se poată adăposti de arșiță măcar pentru câteva minute.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult