Social

Revista presei: Detalii în cazul celor doi copii, electrocutați în timp ce se jucau într-un parc din Chișinău

Opinii despre lansarea în cursa pentru prezidențiale a jurnalistei Natalia Morari; Finalitatea polemicilor privind terenul fostului Stadion Republican, precum și detalii în cazul celor doi copii, electrocutați în timp ce se jucau într-un parc din Chișinău - sunt printre principalele teme abordate de presă.

Într-un interviu pentru Adevărul.ro, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că intenția jurnalistei Natalia Morari de a se lansa în cursa pentru prezidențiale face parte din scenariul Kremlinului, care are intenția să creeze destabilizări și să perturbeze procesele interne ale R. Moldova spre drumul său European. „Regimul de la Kremlinul, probabil va testa pe unul, pe altul și când o să primească comanda, o să mai facă niște acțiuni, dar eu cred că face parte din scenariul gândit de destabilizare, de perturbare procesul nostru de integrare europeană”, a punctat Igor Grosu.

Unele forțe politice de la Chișinău vor contesta noua strategie de apărare folosind știri false precum că NATO ar dori să târască Republica Moldova într-un război sau că aderarea la Uniunea Europeană ar implica automat aderarea la NATO, chiar dacă nu este obligatoriu, avertizează analistul de politică externă Mihai Isac. Expertul a spus pentru Moldova 1 că Republica Moldova poate evita instalarea unui model georgian, dacă își va menține cursul de integrare europeană la alegerile parlamentare din 2025.

Pe teritoriul fostului Stadion Republican, demolat acum 17 ani vor fi amenajate instalații de artă publică și un nou parc, scrie Jurnal TV, referindu-se la decizia de ieri a Parlamentului de a-l transmite pentru construcția noului sediu al Ambasadei SUA la Chișinău. Investițiile vor fi de aproximativ 240 de milioane de dolari. Prețul de achiziționare a constituit 18 milioane de euro. Acești bani vor fi alocați pentru reparația mai multor școli sportive, proiectarea viitorului stadion național și crearea Centrului de cultură și artă contemporană „Universul”.

Guvernul de la Chișinău a dezmințit că ar vrea să supună privatizării RED-Nord, după ce premierul român, Marcel Ciolacu, a spus că țara sa ia în considerare posibilitatea de a achiziționa rețelele electrice de distribuție din nordul R. Moldova pentru a-și echilibra sistemul energetic, transmite Europa Liberă. Premierul României a vorbit despre ideea de a cumpăra RED-Nord la o conferință de presă. Oficialul a sugerat că o asemenea achiziție în R. Moldova ar fi o soluție pentru crearea unor parcuri de stocare a energiei și stabilizarea prețurilor. De partea cealaltă, Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a salutat interesul României, spunând într-o postare online că „guvernul pregătește” pentru privatizare atât RED-Nord, cât și întreprinderea Furnizarea Energiei Electrice Nord și că se află în căutare de „investitori strategici”.

În ultimii doi ani a scăzut mult încrederea procurorilor în procesul de vetting, spune șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, potrivit căreia experiența pre-vetting-ului îi determină pe unii procurori să nu considere evaluarea extraordinară un proces eficient și corect, transmite IPN. Veronica Dragalin susține că pentru a nu trece prin testul integrității 10 procurori de la Procuratura Anticorupție și-au dat demisia, iar plecarea lor a complicat mult activitatea instituției. Șefa Procuraturii Anticorupție menționează că în ultima perioadă 10 procurori și-au dat demisia, refuzând să treacă prin exercițiul evaluării extraordinare. Veronica Dragalin spune că au plecat din sistem procurorul care gestiona investigarea fraudei bancare și alți procurori responsabili de domenii importante.

Presa a reflectat cazul celor doi copii, o fetiță de 11 ani și un băiețel de 6 ani care s-au electrocutat în timp ce se jucau în parcul „Sarmizegetusa” din sectorul Botanica al Chișinăului. Poliția a declarat că minorii ar fi atins fire care au produs un scurtcircuit. Oamenii legii declarau că pe caz a fost inițiat un proces penal în cadrul căruia urmează a fi stabilite toate circumstanțele.

În același timp, Primăria Chișinău a declarat pentru NewsMaker că în cazul incidentului nu este vorba despre cabluri care atârnau. Instituția a spus că așteaptă rezultatele anchetei organelor de drept. Între timp, responsabilii din cadrul Primăriei s-au întrunit într-o ședință. „Ținând cont că am avut temperaturi înalte de peste 40 de grade mai multe zile la rând, specialiștii spun că ar putea fi situație în legătură cu acest fapt”, au comunicat reprezentanții Primăriei.

Moldpres scrie că cetățenii străini care au probleme cu legea nu vor mai putea evita extrădarea din Republica Moldova și eschivarea de la răspundere penală. Această modificare fiind votată în primă lectură de legislativ. Mai mult, s-a propus majorarea de la 180 de zile la 12 luni a termenului maxim de deținere în arest preventiv a persoanei în vederea extrădării. De asemenea, Legea privind azilul în Republica Moldova va fi completată cu o nouă categorie de cereri care trebuie examinate în procedură rapidă. Este vorba despre cererile persoanelor în privința cărora a fost inițiată procedura de extrădare. În așa fel, se va reduce termenul de examinare a cererilor de azil depuse de aceste persoane.

Daniela Cuțu

Daniela Cuțu

Autor

Citește mai mult