Interviu // Șefa Misiunii R. Moldova pe lângă UE, Daniela Morari: Procesul de aderare la UE avansează rapid cu un calendar ambițios
Realegerea Ursulei von der Leyen la conducerea Comisiei Europene reprezintă un semnal pozitiv pentru Republica Moldova, care a beneficiat semnificativ de asistența președintelui Executivului și a echipei sale, a declarat șefa Misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, Daniela Morari, la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova. În continuare, țara noastră se bazează pe susținerea, expertiza și asistența financiară din partea Comisiei Europene. Acestea sunt esențiale pentru realizarea reformelor necesare și pentru găsirea de soluții în domeniile încă dificile ale dezvoltării economice. De asemenea, a afirmat Daniela Morari, este crucial ca, în noul mandat al Comisiei Europene, Republica Moldova să poarte discuții strânse privind formularea noului buget.
Radio Moldova: Doamnă Morari, am înțeles că ați participat la ședința de ieri a Parlamentului European, în care a fost reconfirmată șefa Comisiei Europene. Ne puteți descrie atmosfera de acolo și care au fost principalele mesaje transmise în plen?
Daniela Morari: Într-adevăr, am fost ieri în ședința plenară a Parlamentului European, în care a fost, în primul rând, intervenția candidatului, adică a președintei Comisii Europene Curente, pentru a fi realeasă pentru un nou mandat, și după care a urmat dezbaterea sau intervenția grupurilor politice și reprezentanților Parlamentului European în privința setării priorităților, pentru care ar dori ca Comisia Europeană să le includă în programul de activitate pentru perioada următoare, și deja diferite elemente care sunt importante pentru agentele politice acestor grupuri politice. A fost multă emoție, dar, după cum știți, rezultatul final a fost pozitiv. Doamna Ursula von der Leyen a fost aleasă cu 401 voturi din 707 persoane care au participat la vot, și aceasta confirmă că doamna Ursula von der Leyen va fi președinte a Comisii Europene pentru perioada următorilor 5 ani, și este un mesaj pozitiv și pentru Republica Moldova, fiindcă Republica Moldova a fost foarte mult ajutată de către președintele Comisii Europene și întreaga echipă cu întreaga echipă cu întreg colegiul comisarilor și directoratele generale pe diferite dosare și domenii în a avansa în agenda și parcursul nostru european.
Radio Moldova: Cum va influența reconfirmarea Ursulei von der Leyen cooperarea dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană?
Daniela Morari: În cel mai direct sens, cu doamna Ursula von der Leyen au fost găsite soluții la foarte multe crize sau situații complicate prin care a trecut Republica Moldova. La fel, prin mandatul curent al Comisiei am depus cerea de aderare, am primit acele recomandări, nouă pași în opinia Comisiei Europene și deja rapoartele care confirmă că au fost realizate aceste condiții care ne-au permis să avansăm pentru a avea această conferință interguvernamentală care a avut loc în iunie anul curent și deja ne-a permis să trecem la următoarea fază care este screening-ul bilateral. Mizăm în continuare pe toată susținerea și expertiza dar și asistență financiară din partea Comisiei Europene pentru a ne ajuta să livrăm, să realizăm reformele și să găsim soluții pentru domeniile încă complicate în dezvoltarea economiei, în a avea mai multă creștere economică și a găsi soluții la diferite circumstanțe în care suntem. Și, de asemenea, este important în mandatul nou al Comisiei Europene să avem discuții strânse în formarea noului buget al Comisiei Europene care va fi pentru perioada următoare și de a avea acces la noile programe și noile instrumente care pot fi deschise gradual pentru Republica Moldova.
Radio Moldova: Ce programe de sprijin pentru Republica Moldova sunt în vizorul Comisiei Europene și care ar fi domeniile prioritare?
Daniela Morari: Noi deja am semnat și am devenit parte la o serie de programe europene. Anul trecut am devenit membru la 8, dintre care și anul ăsta la 5 și avem încă câteva în curs de negociere, ca să enumerez câteva, este programul Customs, care este pentru domeniul vamal, programul fiscal, care este pentru domeniul de taxe, programul Single Europe, care este pentru a pregăti companiile, pentru a avea acces la piața europeană, Digital Europe, care este programul pentru a ne pregăti pe dimensiunea de transformare digitală, Connecting European Facility, atât pe dimensiunea de energie, transport și, iarăși, digital. Și săptămâna aceasta a fost confirmat selecția la două noi proiecte, la care Republica Moldova a aplicat pentru a moderniza conexiunea, punctele de trecere a frontierelor. Anul trecut am câștigat trei proiecte, anul ăsta două, care la fel este o contribuție directă în a moderniza și transforma punctele de trecere a frontierelor, atât calea ferată și drumurile naționale. La fel este programul EASY, care este pe dimensiunea de protecție socială, este programul LIFE, care este pe dimensiunea de mediu, programul YOU FOR HEALTH, pe dimensiunea de sănătate. Săptămâna trecută, comisarul Stella Kyriakides, care a fost la Chișinău, a semnat acordul pentru a permite procurări comune pe dimensiunea de medicamente. Adică sunt o serie întreagă de programe care deja am reușit să devenim parte și avem o serie de noi programe care sunt în curs de negocier sau urmează abia să începem negocierea asupra acestuia.
Radio Moldova: Doamnă ambasador, să ne spuneți, în contextul finalizării creării structurilor Uniunii Europene după alegerile europarlamentare, dacă putem anticipa o intensificare a negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova?
Daniela Morari: Structurile sunt create, doar este necesar numirea noilor comisari, adică formarea noului colegiu și acest lucru se vor întâmpla pe parcursul lunii august, când statele membre urmează să-și nominalizeze noile persoane. Acum, cum a fost anunțat ieri de președinta Comisiei Europene, fiecare stat trebuie să anunțe candidați, atât femeie cât și un bărbat, adică două opțiuni, după care vor avea loc interviuri în mijlocul verii. După ce vor fi nominalizați, vor trece audieri în Parlamentul European, care vor fi pe parcursul lunii septembrie. Și dacă se confirmă, votul va fi ulterior, pe parcursul lunii octombrie, ca să poată să intre în funcție din 1 noiembrie. Procesul nostru deja este lansat, se mișcă cu o viteză, aș spune, mare. Avem un calendar ambițios pentru toate următoarele sesiuni de screening bilateral și acum Ministerele de linie inie sunt în plină pregătire a prezentărilor și aici trebuie să fim pregătiți pentru aceste sesiuni, care vor continua să se desfășoare din luna septembrie ulterior. Prima reuniune a fost săptămâna trecută și următoarele vor continua din septembrie.
Radio Moldova: Faptul că Ursula von der Leyen a obținut o majoritate mai mare pentru cel de-al doilea mandat decât în 2019 denotă o creștere a unității în Parlamentul European, în pofida unor îngrijorări că partidele populiste au obținut mai multe mandate?
Daniela Morari: Sigur, este important și cifrele vorbesc de la sine. Au fost negocieri complicate între grupurile politice, dar care au ajuns la acest consens și pe prioritățile de activitate ulterioară și pe susținerea politică în sine. Cred că rezultatul alegerilor în Parlamentul European au fost în anumite state membre, dar și pe întregul Parlament European. Într-adevăr, de a avea unele partide de extremă dreaptă sau stângă, au crescut în anumit procentaj. Nu au crescut suficient pentru a fi decisive în a lua decizie, dar dacă ați urmărit dezbaterea de ieri, au fost foarte multe emoții și foarte vocale. De aceea, cred că mandatul Parlamentului Curent va continua să fie la fel de vocal în dezbatere și în discuții.
Radio Moldova: Doamna Morari, vă mulțumesc pentru explicațiile dumneavoastră.