Revista presei: Menirea numărului mare de candidați pentru alegerile prezidențiale
Subiectele discutate la Summitul Comunităților Politice Europene, Menirea numărului mare de candidați pentru alegerile prezidențiale, Succesul referendumului din această toamnă, precum și scopul implicării Nataliei Morari în cursa pentru prezidențiale - sunt printre principalele teme abordate de presă.
Scopul adevărată a multitudinii de candidați care se lansează în campania electorală pentru prezidențiale sunt alegerile parlamentare de anul viitor, susține directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, transmite IPN. Acesta mai precizează că pretendenții de pe stânga la funcția de președinte care și-au manifestat intenția de a candida, s-ar putea retrage în favoarea unui singur candidat spre finalul campaniei electorale.
În același timp, deputatul PAS, Oazu Nantoi, spune că Rusia mizează pe mai mulți candidați la alegerile prezidențiale din toamnă, notează aceeași sursă. Potrivit lui Nantoi, agresivitatea Kremlinului în raport cu Chișinăul se întețește întrucât Vladimir Putin vede că pierde controlul asupra Republicii Moldova.
De aceeași părere este și directorul executiv IPIS, Vladislav Kulminski, care precizează că candidați pentru prezidențiale vor să obțină un rezultat cât mai bun în cadrul alegerilor parlamentare, scrie TVR Moldova. „Adevărata bătălie se va da în cadrul alegerilor parlamentare”, a punctat expertul. Totodată, acesta crede că la aceste alegeri din toamnă se va înregistra un număr record de candidați. Iar cât despre candidatura lui Stoianoglo, Kulminski a spus că acesta ar fi un pas greșit și va împrăștia toate voturile de pe centru stânga.
Newsmaker publică opinia expertului WatchDog, Andrei Curăraru, care consideră că Natalia Morari ar putea aduce „puțin haos” în campanie și ar putea să o facă mai vibrantă. Ea i-ar putea adresa întrebări incomode Maiei Sandu la dezbateri, deși se pare că Sandu nu intenționează să participe.
De asemenea, expertul crede că Morari ar putea „devia parțial suspiciunile” de la alt candidat – Alexandr Stoianoglo. Atât Stoianoglo, cât și Morari sunt acuzați de legături cu Platon. Curăraru consideră că implicarea lui Morari în cursă arată că ea ar fi „candidatul real al lui Platon” și nu Stoianoglo. În Moldova, Platon a înființat propriul său partid, „Phoenix”. Morari însă a declarat că merge la alegeri în calitate de candidat independent.
Securitatea R. Moldova este una importantă pentru securitatea Europei, a declarat președintele Maia Sandu la Summitul Comunităților Politice Europene, transmite Moldova 1. În cadrul reuniunii, șefa statului a discutat cu liderii UE despre provocările cu care se confruntă țara noastră, inclusiv dezinformarea. În context, oficialii și-au exprimat sprijinul despre cum pot să lucreze împreună în combaterea atacurilor hibride rusești și în lupta cu banii ilegali veniți de la Kremlin. În cadrul reuniunii, șefa statului a avut mai mule întrevederi bilaterale, cu oficiali din Olanda, Letonia și Danemarca, dar și o întâlnire multilaterală cu prim-miniștrii Britaniei și Poloniei, președinții Franței și României, președintele Consiliului European și cancelarul Germaniei. Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere și cu premierul britanic, Keir Starmer, unde a discutat despre nevoia de a îmbunătăți colaborarea pe domeniul combaterea corupției și fluxurilor ilegale. Totodată, cei doi oficiali au vorbit și despre semnarea unui acord privind recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere în cele două state.
Într-o emisiune de la TV8, fostul premier al țării, Ion Sturza s-a declarat convins că referendumul constituțional privind parcursul european al Republicii Moldova, planificat pentru data de 20 octombrie, va trece. În opinia lui Sturza, autoritățile au comis o serie de greșeli atunci când au lansat ideea referendumului. Totuși, acesta spune că referendumul „trebuie dus până la capăt”.
Deschide.md publică declarația președintelui Asociației Absolvenților Centrului „George C. Marshall”, George Bălan care susține că Rusia reprezintă o amenințare la adresa securității naționale a Republicii Moldova. Iar Andrei Curăraru, expert WatchDog, a precizat că noua strategie națională de apărare reflectă faptul că securitatea națională reprezintă o prioritate pentru Republica Moldova.
Fondurile din partea Mecanismului pentru Interconectarea Europei, pe care le va accesa R. Moldova pentru reabilitarea drumului de acces spre punctul de trecere a frontierei Galați – Giurgiulești – Reni, sunt nerambursabile și vor contribui la soluționarea durabilă a problemei locuitorilor satului Giurgiulești, a spus expertul în politici economice și infrastructură, Oleg Tofilat, de la „WatchDog”, într-un interviu pentru Radio Chișinău. Expertul a precizat că datorită acestui proiect se va lărgi drumul de la două benzi la cel puțin patru, va fi amenajată o parcare specială pentru camioane și va fi făcut și un drum de ocolire a satului Giurgiulești.
Datele unei analize, prezentate de expertul economic IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, arată că anul acesta, a fost înregistrată o înclinație mult mai mare a tinerilor de a merge la studii liceale și universitare, transmite Agora. Dacă acum șapte ani, doar 32% dintre tinerii din R. Moldova învățau undeva, acum sunt 42%. Economistul afirmă că este în creștere ponderea studenților de peste 30 de ani în universitățile din R. Moldova. În anul de studii 2010-2011, aceștia reprezentau 6,4%, în 2020-2021 – 15,1%, iar în 2023-2024, au ajuns să reprezinte 16,8%. În plus, crește numărul celor care au 40 de ani și decid să meargă la studii. Aceste persoane reprezentau 1,2% în 2010-2011 și au reprezentat 6,5% în anul de studii 2023-2024.