Peste 85% dintre chișinăuieni au achitat taxa de salubrizare
Avizele de plată pentru taxa de salubrizare au fost expediate mai multor locuitori din capitală. Astfel, autoritățile locale anunță că plata trebuie făcută până pe 31 iulie. Potrivit autorităților locale, pentru cele 12 luni, oamenii trebuie să plătească suma de 120 lei per locuitor înscris la viza de reședință.
De la instituirea taxei de salubrizare și până în prezent, peste 85% dintre chișinăuieni au achitat plata, susține viceprimara capitalei, Olga Ursu.
„În acest an, bugetate sunt 30 de milioane, încasate deocamdată sub 15, pentru că termenul de plată este 31 iulie, cifra este deocamdată irelevantă. Avize transmise au fost 420 de mii”, a declarat Olga Ursu, pentru Radio Moldova.
În ceea ce privește curățenia din oraș, locuitorii au fost reticenți afirmând că nu au observat schimbări semnificative.
Locuitorii care au primit chitanța, dar nu se grăbesc să o achite, trebuie să știe că, pe lângă cei 120 de lei de persoană, vor trebuie să plătească și penalizări de 80 de lei pentru fiecare zi de întârziere. Totuși, fără primirea unui aviz, penalitățile nu pot fi aplicate, este de părere juristul Iulian Rusanovschi.
„Taxa de salubrizare este reglementată prin Articolul 290 Cod Fiscal al Republicii Moldova, alături de un alt șir de taxe și impozite, iar existența ei și posibilitatea reglementării sau încasării acestei taxe de către fiecare autoritate publică locală în parte este admisibilă în temeiul legii, în temeiul Codului Fiscal. În lipsa unui aviz recepționat de către persoanele care urmează să achite asemenea taxă, nu pot fi calculate penalități. Cel puțin calcularea unei astfel de penalități, din punctul meu de vedere, este abuzivă. Mai multă lume s-au adresat cu această problemă, mai ales parcursul anului 2023, când oamenii au început în premieră, să recepționeze aceste avize de achitare a taxei de salubrizare. Marea majoritate au căzut de acord să achite această taxă, însă cei care au refuzat să o achite au spus că nu îi deranjează dacă Primăria îi va acționează judecată pentru a-i obliga să achite această taxă, fiindcă ei consideră că nu este obligatoriu instituirea acestei taxe”, a spus Iulian Rusanovschi pentru Radio Moldova.
În capitală, pentru prima dată, taxa lunară de zece lei pentru salubrizare a fost instituită la sfârșitul anului 2021. Aceasta poate fi efectuată online prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice, MPay și portalului Serviciului Fiscal de Stat.