Social

Secretar de stat la Ministerul Agriculturii: Și în nordul țării ar putea fi pierderi din cauza vremii caniculare

Cele mai afectate de culturi de secetă în regiunea de sud a țării sunt porumbul și floarea-soarelui. Totuși, există pericolul ca și în nordul Republicii Moldova să existe pierderi din cauza vremii caniculare, a declarat secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, la Moldova 1.

„Chiar dacă este partea de nord, dar oricum aceste temperaturi foarte mari care se înregistrează noaptea nu dau voie culturii ca aceasta să-și revină după temperaturile foarte mari de zi. Și avem cazuri unde fructele deja încep să cadă. În partea de sud, vița-de-vie iarăși începe să fie afectată. Dacă nu vom avea parte de precipitații în următoarea săptămână sau săptămâni, desigur că și acestea vor înregistra niște pierderi”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit secretarului de stat, statul va acorda subvenții pentru acciza la motorină. Urmează să fie lansat acest apel și să fie examinate dosarele, care pot fi depuse și online.

„Am fost în câmp cu savanții din domeniul respectiv din partea culturii mari. Vom examina diferite recomandări pentru agenții economici, desigur că acestea nu vor fi aplicate pentru anul curent, vor fi pentru anii următori. Căci anul curent poate fi rezolvat doar la nivel de ajutoare, ceea ce noi în bugetul de stat în acest moment nu avem. Avem adresări către parteneri, suntem în căutare de mijloace financiare la nivel de Guvern”, a spus Vasile Șarban.

Asociația „Forța Fermierilor” a solicitat declararea stării de urgență în agricultură. Potrivit autorităților, acest lucru nu este necesar, deoarece agenții economici pot să se adreseze la primărie, care este obligată să instituie o comisie pentru situații excepționale. Aceasta trebuie să meargă la fața locului, să întocmească un act prin care să constate faptul că fermierul a fost afectat de secetă, iar acesta să se adreseze Camerei de Comerț și Industrie și să obțină avizul prin care este confirmată starea de lucruri respectivă. Ulterior, fermierul prezintă acest act băncii și poate să negocieze pentru a nu mai achita penalități la întârzierea achitării creditelor.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult