Social

Peste 2000 de apicultori și agricultori din R. Moldova s-au înregistrat în sistemul BeeProtect

Peste două mii de apicultori și agricultori s-au înregistrat în sistemul BeeProtect, fapt care a contribuit la reducerea cazurilor de otrăvire a albinelor. Astfel, au fost efectuate mai mult de 1200 de stropiri cu pesticide a culturilor agricole. Datorită acestei platforme, pot fi vizualizate pe o rază de 7 kilometri stupinele amplasate și terenurile agricole pe care sunt planificate lucrări de tratare.

Președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova, Ion Maxim, a declarat pentru postul nostru de radio că sistemul informațional BeeProtect a fost creat în anul 2023, ca răspuns la cazurile multiple, dar și costisitoare de intoxicare a albinelor.

Acestea aveau loc din cauza lipsei de coordonare și informare privind stropirea culturilor agricole cu produse de uz fitosanitar și fertilizanți în preajma stupinelor.

Apicultorii sunt informați operativ, adică în momentul în care agricultorul va înregistra informații despre intenția de a aplica produse de uz fitosanitar sau fertilizanți, bifând butonul de intenție, în timp de o secundă sau poate și mai puțin, apicultorul primește notificarea că, uite, peste 48 de ore o să fie aplicat preparatul pe câmpul X. Asta ușurează atât primirea informațiilor, cât și responsabilitatea agricultorilor”, a relatat președintele Asociației Naționale a Apicultorilor

Ion Maxim a mai precizat că, anul acesta, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a extins această platformă, transformând-o într-un sistem informațional guvernamental.

Totodată, au fost introduse unele schimbări care vor ajuta atât apicultorii, cât și agricultorii.

Sistemul mai are o serie de îmbunătățiri prin care noi apicultorii putem să avem pasaport în format electronic. Este o obligativitate pentru fiecare apicultor. La rândul lor, apicultorii trebuie semestrial sau o dată în an să prezinte un raport către ANSA privind utilizarea produsului de uz fitosanitar la producție. Dacă apicultorul a înregistrat toate aplicațiile poate fi generat automat din sistem”, a spus Ion Maxim.

Amintim că, anterior, Guvernul a aprobat conceptul „BeeProtect”, destinat reducerii cazurilor de intoxicare a albinelor.

Aplicația a fost creată pentru a îmbunătăți comunicarea dintre producătorii agricoli și apicultori. Aceștia se informează reciproc despre tratarea terenurilor și amplasarea stupinelor. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2023, înregistrarea și furnizarea datelor în aplicația „BeeProtect” a devenit obligatorie.

Conform datelor oficiale, în Republica Moldova sunt înregistrate aproximativ 7800 de stupine, cu un număr total de peste 260 de mii de familii de albine

Citește mai mult