Aderare UE

Negocierile pentru aderarea Republicii Moldova la UE ar putea fi finalizate până în 2028

Procesul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar putea fi finalizat până la sfârșitul anului 2027 sau începutul anului 2028, a declarat „La 360 de grade”, viceprim-ministra pentru integrare europeană Cristina Gherasimov. Data încheierii negocierilor și momentul aderării propriu-zise pot varia între un an și jumătate și doi ani, perioada necesară pentru ca statele membre să ratifice tratatul de aderare.

„Aceasta este perioada în care statele membre trebuie să ratifice acel acord, acel tratat de aderare între Uniunea Europeană și Republica Moldova (...). Este cu adevărat, o perioadă destul de lungă, în special pentru că este un proces mai mult tehnic și, este un moment, este o perioadă unde chiar trebuie să muncim. Din această perspectivă, mereu menționez cât este de important ca fiecare cetățean al Republicii Moldova să depună umărul din sectorul în care activează. Indiferent fie acesta sectorul privat, mediul academic, fie ăsta, nu știu, mass-media, studenții, instituțiile publice, fiecare poate să contribuie la procesul nostru de apropiere accelerată de momentul aderării pe care ni-l propunem”, a declarat Gherasimov.

Ea a menționat că, deși anul 2030 poate părea optimist, există o oportunitate unică creată de conjunctura geopolitică actuală și de deschiderea instituțiilor europene și a statelor membre față de Republica Moldova.

„Și următoarea Comisie Europeană, în special acum cu realegerea doamnei președinte von der Leyen, noi avem toată deschiderea instituțiilor europene ca 2030 să fie un termen optimist pentru aderarea noastră la Uniunea Europeană. În același timp, avem toată deschiderea statelor membre pe care, din nou, doamna președintă (n.red Maia Sandu) a făcut tot posibilul și imposibilul ca să recăpătăm acea încredere pierdută pe parcursul multor ani, până în până în 2020, când dumneaei a devenit președintă”.

De asemenea, Gherasimov a subliniat că voința politică actuală, influențată de instabilitatea regională și războiul din Ucraina, joacă un rol crucial în acest proces.

Dacă nu am fi avut conjunctura geopolitică creată de acest război crunt și nedrept contra Ucrainei, dacă nu am avea această instabilitate regională, această fereastră de oportunitate ar fi putut și să nu fie. De asta aș zice că este o constelație geopolitică și politică, dacă vreți, unde avem un mare noroc că avem această voință politică astăzi la guvernare, care își dorește să aducă țara și cetățenii săi în Uniunea Europeană, creată de această conjunctură geopolitică în regiune”, a menționat viceprim-ministra.

A a mai subliniat că negocierile de aderare vor continua în ritm accelerat, iar oficialii moldoveni își propun să mențină și să consolideze relația de încredere cu Uniunea Europeană, în vederea îndeplinirii obiectivului de aderare până în 2030.

Viorica Rusica

Viorica Rusica

Autor

Citește mai mult