Corespondență // UE face front comun în fața Ungariei, mutând reuniunile importante la Bruxelles
Miniștrii de externe ai celor 27 de țări din UE reuniți luni 22 iulie la Bruxelles au decis că nu vor merge la Budapesta, așa cum era planificat inițial în luna august, din cauza loialității Ungariei față de Rusia, în timp ce doar 11 țări au trimis persoane de rang înalt la o reuniune privind afacerile interne în capitala Ungariei luni.
Șeful UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, l-a anunțat pe premierul ungar Viktor Orbán că statele membre vor boicota un summit dedicat afacerilor externe care urmează să aibă loc în perioada 28-29 august - în așa-numitul format Gymnich.
Șeful diplomației europene, Josep Borrell, propusese de la început posibilitatea de a organiza întâlnirea oficială a miniștrilor de externe la Bruxelles, de fapt un boicot al evenimentului de la Budapesta.
Dar după ce a primit un răspuns nemulțumit sau îngrijorat de la statele membre, diplomația europeană a revenit o vreme la prudență și la coerența internă. Cele puțin zece țări îi transmiseseră lui Borrell că „nu vor înfruntări de putere cu Budapesta”.
Un diplomat a glumit chiar: „Este ca Gymnich-ul lui Schrödinger: este mort și viu în același timp.” Mulți „găseau că Borrell” exagerează, el pe deasupra el este în final de mandat și va fi înlocuit cel mai probabil, în viitoarea Comisiei, de fosta șefă a guvernului eston Kaja Kallas.
Dar în final s-a decis că nu se va merge la Budapesta și că reuniunea va avea loc la Bruxelles, iar miniștrii au discutat din nou pachetul de 6,6 miliarde EUR în ajutor militar acordat Ucrainei prin Facilitatea europeană pentru pace – un pachet pe care Ungaria îl blocase, provocând mari tensiuni la o întâlnire anterioară din luna mai.
Presiunea pentru a face un astfel de pas a crescut după ce țările UE au mustrat Ungaria și pe prim-ministrul său Viktor Orbán pentru „misiunile de pace” autodeclarate în Ucraina, Rusia, China și Florida. Budapesta nu a explicat niciodată în mod clar dacă au fost desfășurate în calitate de inițiativă națională sau a UE. Ungaria deține președinția rotativă a Consiliului UE până la 31 decembrie.
Pasul a venit după ce mai multe state membre ale UE au declarat că își vor reduce participarea la întâlnirile informale planificate la Budapesta în timpul președinției UE a Ungariei.
Schimbare de politică față de Siria
Înaintea consiliului de luni, miniștrii de externe ai Austriei, Italiei, Republicii Cehe, Slovaciei, Sloveniei, Greciei, Croației și Ciprului i-au cerut lui Borrell și să discute și să revizuiască strategia UE pentru Siria.
Una dintre opțiunile prezentate este acela de a avea un trimis european pentru Siria pentru a crește capacitatea diplomatică a UE în regiune. Asta ar putea contribui la îmbunătățirea ajutorului umanitar pentru Siria, dar ar putea ajuta și la returnarea migranților în anumite regiuni ale țării.
„După 13 ani de război, trebuie să recunoaștem că politica noastră în Siria nu a devenit foarte eficace” , a spus ministrul de externe austriac Alexander Schallenberg. „Oricât de amar ar fi de înghițit, cu ajutorul Iranului și Rusiei, regimul Assad rămâne ferm la putere. Opoziția siriană este fragmentată sau în exil cu totul. Uniunea Europeană nu mai poate închide ochii la această realitate.”
Autor: Dan Alexe