Mihai Popșoi explică de ce copiii diplomaților moldoveni au nevoie de alocații lunare
Suma agreată de Guvern și de Ministerul Finanțelor pentru alocația lunară a copiilor diplomaților este de 500 de euro și nu 700, așa cum s-a vehiculat în spațiul public, a precizat ministrul de Externe, Mihai Popșoi la audierile din cadrul comisiei parlamentare pentru politică externă și integrare europeană. Diplomatul a subliniat că, în pofida eforturilor de a proteja copiii de implicarea în politică, există forțe externe și interne care exploatează această temă sensibilă.
„Cu mare regret, constatăm că unii, care sunt porta-voci ale Kremlinului, dar și alții, care se pretind pro-europeni, au început a diviza copiii. Copiii diplomaților nu au ales să meargă cu părinții lor în misiunile unde părinții lor apără interesul național al statului nostru. Copiii diplomaților nu au ales azi să învețe într-o școală cu predarea în limba maghiară, mâine să vină să învețe încă un an, doi cu predarea în limba română, după care să meargă să învețe într-o școală cu predarea în limba estoniană sau în limba suedeză. Vă imaginați ce efect au asupra unui copil aceste schimbări?”
Diplomații moldoveni se confruntă cu dificultăți financiare în ceea ce privește plata studiilor în școli private. Atunci când o treime sau chiar jumătate din indemnizația primită este destinată cheltuielilor pentru grădiniță, numărul celor care aleg să participe la aceste misiuni, esențiale și complexe, scade considerabil, a menționat Popșoi.
„Suntem nevoiți să trimitem în aceste misiuni diplomați care nu au familie, care nu au copii, sau a căror copii deja au atins vârsta majoratului. Și reducem din randamentul și din capacitatea diplomației noastre”, a mai precizat el.
Amintim că Parlamentul a votat în prima lectură un proiect de lege care prevedea inițial alocarea unor indemnizații lunare de câte 700 de euro până la vârsta de 23 de ani. Guvernul a avizat proiectul, dar se pare că nu are bani pentru a acoperi întreaga sumă și propune ca indemnizația să fie de până la 500 de euro.
Decizia a stârnit critici în societate. Opoziția parlamentară a calificat această inițiativă drept „cinică”, subliniind că, în Republica Moldova există sute de mii de pensionari, persoane cu dizabilități, familii cu mulți copii și monoparentale care abia își asigură existența.
Șu unele partide extraparlamentare și-au exprimat nemulțumirea față de acest proiect, menționând că aceste modificări „reprezintă o risipă inacceptabilă de resurse publice într-o perioadă de criză economică și socială acută”.
„Această decizie este nu doar lipsită de rațiune, dar și profund nedreaptă față de cetățenii obișnuiți care se confruntă cu dificultăți economice. PNM face apel către deputații PAS să revizuiască această inițiativă legislativă și să prioritizeze alocarea resurselor publice în mod responsabil, în beneficiul întregii populații și nu doar al unui grup restrâns de privilegiați”, a spus Dragos Galbur, președintele Partidului Național Moldovenesc.
În prezent, 123 de tineri cu vârste cuprinse între 1 și 23 de ani se află în misiunile diplomatice. Introducerea noului alineat în Legea cu privire la serviciul diplomatic, va genera un cost lunar pentru bugetul de stat de până la 1,72 milioane de lei, sau peste 20 de milioane de lei pe an.