Social

Escrocherii imobiliare în R. Moldova. Cum cad în plasă chiriașii presupușilor proprietari de locuințe

În prima jumătate a anului curent, mai multe persoane din Republica Moldova au fost prejudiciate cu peste 350 de mii de lei, în urma închirierii locuințelor, a menționat pentru Teleradio-Moldova Inspectoratul General al Poliției. Potrivit sursei, escrocii pretind adesea că se află în străinătate și cer plata în avans. Polițiștii le recomandă cetățenilor să evite efectuarea plăților anticipate pentru chirii.

Oamenii consideră că de cele mai multe ori cad în capcana escrocilor persoanele naive, iar contractele de închiriere a spațiului locativ ar trebui să fie consultate cu avocații.

Din discuțiile pe care le-am avut cu proprietarul apartamentului am înțeles ca nu îl interesa banii, dar a dorit sa obțină ceva mai mult de la mine”. „Nu toți își permit să semneze contractul cu un avocat”.

Sunt înșelați cei care sunt mai creduli. Multe persoane caută chirii, iar unii se folosesc de ei și fac bani ușor. Înainte ca să semnăm un contract trebuie să îl citim cu atenție”.

Chiriașii trebuie să semneze un contract ca nu cumva să ajungă pe drumuri”.

Avantajul unui contract oficial este că atât chiriașul, cât și proprietarul locuinței își pot apăra drepturile la o instanță judecătorească, dacă una dintre părți nu își respectă obligațiile, susțin agenții imobiliari.

Dacă este defect un televizor, dar nu din vina chiriașului, îl repară proprietarul. Dacă chiariașul este de vină, dar nu vrea să îl achite atunci se poate ajunge la o instanța de judecată”.

Contractul este o garanție pentru proprietarul de apartament că mobila din apartament nu va avea de suferit. Dacă chiriașul strică un frigider îl repară".

Încasările din impozitul pe venit de la persoanele fizice care transmit în locațiune bunuri imobile au crescut cu 32,5% în primele 6 luni ale anului și constituie 34,5 milioane de lei, comparativ cu perioada similară din 2023, a declarat șeful Serviciului comunicare de la Serviciul Fiscal de Stat, Adrian Platon.

Au fost efectuate controale la 164 persoane fizice care dau în locațiune bunuri imobile, fiind calculate suplimentar la buget: plăți de bază în sumă de 317,9 mii lei, majorare de întârziere în sumă de 49,2 mii lei și aplicată amendă în mărime de 13,4 mii lei”.

În rezultatul acțiunilor întreprinse în primele 6 luni ale anului 2024, au fost înregistrate 12 406 contracte de dare în locațiune a bunurilor imobile, sau cu 10,5% mai multe decât în perioada similară a anului 2023.

Tot mai mulți chiriași cad în plasa escrocilor

Dacă în prima jumătate a acestui an au fost înregistrate 30 de plângeri, atunci pe parcursul lui 2023 au fost atestate 40 de cazuri, a precizat ofițerul de presă de la Inspectoratul General al Poliției, Mariana Bețivu.

Se propune achitare anticipată înainte de semnarea contractului de închiriere, se indică faptul că, locuința se închiriază urgent, se indică faptul că locuința se oferă pentru chirie la un preț mic”.

Pentru a evita capcanele escrocilor, persoanele care doresc să închirieze o casă sau un apartament trebuie să solicite, înainte de a semna un contract, documentul de proprietate în original. De asemenea, este esențial să verifice factura de utilități plătite și să prezinte un act de identitate sau să obțină confirmarea agentului imobiliar că acesta este angajat al agenției.

Polițiștii atenționează cetățenii să manifeste prudență atunci când găsesc oferte de apartamente de lux la prețuri foarte accesibile pe Internet. De obicei, potrivit IGP cei care devin victime ale acestor escrocherii sunt studenții, persoanele în vârstă și străinii.

Serafim Gangan

Serafim Gangan

Autor

Citește mai mult