OMS „extrem de îngrijorată” de un posibil focar de poliomielita în Gaza
Organizația Mondială a Sănătății a declarat că este extrem de îngrijorată de izbucnirea unui posibil focar de poliomielită în Fâșia Gaza. Directorul regional al OMS pentru teritoriile palestiniene, Ayadil Saparbekov, a declarat că multe persoane locuiesc în adăposturi improvizate, dispun de o singură toaletă la 600 de persoane și au acces infim la apă potabilă, notează BBC.
Directorul programului Ajutor Medical pentru Palestinieni, Sameer Sah, împărtășește aceleași îngrijorări exprimate de OMS.
„Este o populația aflată sub bombardamente continue, strămutată de mai multe ori, sunt copii care nu au fost vaccinați antipolio. Deci, dacă acest trend antrenează și copiii care nu sunt vaccinați, sau dacă copiii vaccinați au un sistem imunitar slăbit, riscă să contracteze poliomielită, care provoacă paralizarea membrelor. Tot ceea ce putem face pentru moment este să ne asigurăm că acești copiii vor fi vaccinați, deci ar trebui să fie o încetare a focului, ar trebui intensificată livrarea ajutoarelor în Gaza, în special ar trebui asigurat accesul la apă potabilă și la resurse medicale”, a declarat Sameer Sah.
Deși, până în prezent nu au fost înregistrate cazuri paralitice asociate, armata israeliană a declarat că a început să-și vaccineze soldații. OMS și UNICEF consideră că o campanie de vaccinare în masă în Gaza ar putea fi necesară. Cu toate acestea, întârzierile pentru lucrătorii umanitari și proviziile necesare, alături de riscurile de securitate, fac ca o campanie eficientă să fie foarte dificilă.
Armata israeliană colaborează cu diverse organizații pentru a livra vaccinuri palestinienilor din Gaza, trimițând aproximativ 300.000 de doze de la începutul conflictului din octombrie. Poliomielita, cauzată de un virus transmis prin contact cu fecalele unei persoane infectate sau prin picături respiratorii, poate provoca paralizie și, în cazuri extreme, moarte.
Înainte de conflict, ratele de imunizare în Gaza și Cisiordania ocupată erau optime, cu o acoperire de 99% pentru vaccinul antipoliomielită în 2022, scăzând la 89% anul trecut. OMS avertizează că „decimarea” sistemului de sănătate din Gaza, combinată cu lipsa securității, accesul restricționat, strămutarea constantă a populației, lipsa de provizii medicale și calitatea proastă a apei și canalizării, au contribuit la reducerea ratelor de imunizare și la creșterea riscului de răspândire a bolilor.
Dr. Saparbekov a menționat că mulți oameni locuiesc în adăposturi cu o singură toaletă pentru 600 de persoane și acces limitat la apă potabilă sigură. Ministerul Sănătății din Gaza a avertizat joia trecută asupra unei „catastrofe a sănătății” ca răspuns la detectarea poliomielitei în apele uzate care curg între corturile din lagărele de strămutare și în zonele locuite.
OMS subliniază că o încetare a focului este esențială pentru a permite un răspuns eficient. Opt profesori israelieni de sănătate publică au făcut același apel într-un articol de opinie, avertizând că sugarii palestinieni și israelieni care nu și-au completat vaccinările necesare sunt cei mai expuși riscului. „Știm ce trebuie făcut. Trebuie făcut de dragul tuturor locuitorilor regiunii. Nu este vorba despre politică. Este vorba despre sănătate și viață”, au scris ei.