Revista presei // Ministerul de Externe face un pas înapoi în cazul proiectului privind acordarea indemnizațiilor pentru copiii diplomaților
Ministerul de Externe face un pas înapoi în cazul proiectului privind acordarea indemnizațiilor pentru copiii diplomaților. Care este miza principală a Moscovei la alegerile din 20 octombrie din R.Moldova și condițiile în care cetățenii vor putea împrumuta bani guvernului procurând titluri de stat. Acestea sunt câteva dintre principalele titluri din presă trecute în revistă de Victoria Colesnic.
Guvernarea face un pas înapoi? Se întreabă realitatea.md după declarația ministrului de Externe, Mihai Popșoi, la Rlive TV despre indemnizația pentru copiii diplomaților. Potrivit lui, proiectul ar urma să fie suspendat sau scos de pe ordinea de zi pentru a vedea ce alte soluții sunt pentru a rezolva această problemă. „Cu regret constatăm o reacție virulentă și undeva e de înțeles într-un stat cum este Republica Moldova, într-un stat unde veniturile cetățenilor sunt destul de reduse. Doar că cetățenii noștri nu înțeleg sau cei care au criticat se fac a nu înțelege că diplomații noștri nu merg în excursie în țările de reședință, ci merg să muncească și să apere interesele cetățenilor noștri.”, spune ministrul de Externe. Amintim că inițiativă legislativă ce ține de acordarea indemnizațiilor lunare de până la 500 de euro pentru copiii diplomaților a stârnit un val de critici și nemulțumiri în societate.
Care este miza principală a Federației Ruse la alegerile din 20 octombrie din R.Moldova? se întreabă analistul politic din România, Cristian Hrițuc în editorialul publicat de deschide.md. Potrivit lui, mișcările din ultima vreme de pe partea stângă a eșicherului politic sunt cel puțin ciudate. Există mai mulți candidați ai stângii și deci o fragmentare foarte mare pe această parte. În opinia sa, așa cum arată tabloul acum, Maia Sandu câștigă aceste alegeri fără emoții. `Și rușii știu asta și probabil fac un joc prin care încearcă să își canalizeze eforturile, energia în altă parte~, spune Hrițuc. Miza rușilor la aceste alegeri este referendumul și obstrucționarea lui. Nu își doresc ca referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la UE să întrunească numărul necesar de voturi. Iar la anul, Rusia își dorește să nu mai existe o majoritate parlamentară pro-europeană.
Între timp, Republica Moldova a realizat un progres sesizabil în implementarea recomandărilor Comisiei Europene în procesul de aderare la UE, constată un raport realizat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” și Institutul pentru Politici și Reforme Europene, analizat de Radio Chișinău. În Raportul de evaluare independentă a progresului Republicii Moldova pentru ultimul an, experții au apreciat în medie cu 3,2 puncte din 5 progresele înregistrate de autorități la patru capitole: democrație, reforma justiției, securitate, politici sociale și ocuparea forței de muncă. Acest lucru înseamnă că reformele au început să fie implementate și există un progres sesizabil, susține directorul executiv al Centrului Expert Grup, Adrian Lupușor. Opinia societății civile contează pentru a responsabiliza guvernul Republicii Moldova ca să implementeze cât mai bine reformele în contextul aderării la UE, a subliniat Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks.
Interconectarea energetică cu R.Moldova a fost discutată de premierul României cu secretarul american al Energiei, scrie deschide.md. În cadrul discuției, Marcel Ciolacu a afirmat că România își propune să ridice cooperarea economică și energetică din cadrul Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii la nivelul de excelență atins în domeniul securității. Totodată, a arătat că statul român are potențialul de a deveni un important hub regional în domeniul energiei, iar investițiile americane în depozitele de hidrocarburi din România, dar și în proiectele de energie curatǎ, vor contribui la atingerea acestui obiectiv.
Iar TV8 scrie despre faptul că Ucraina discută cu Republica Moldova despre extrădarea ucrainenilor care fug de înrolare, intră ilegal pe teritoriul țării noastre, dar nu obțin azil politic. Declarația a fost făcută de ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Șevcenco. Potrivit diplomatului, în prezent peste 100 de mii de cetățeni ucraineni s-ar afla pe teritoriul Republicii Moldova, însă nu toți au statut de refugiat sau alte documente care să le ofere drept de ședere pe teritoriul țării noastre. Potrivit Inspectoratului General Pentru Migrație, în perioada 1 martie 2023 – 22 iulie 2024, aproape 67.300 de ucraineni au solicitat protecție temporară, iar peste 2000 au cerut azil în Republica Moldova. Nu se cunoaște exact câți dintre aceștia au fugit de înrolare, deoarece motivul invocat în cererea de azil este confidențial.
Cetățenii pot împrumuta bani guvernului procurând titluri de stat. Dacă acum trebuie să meargă la bancă pentru asta, în curând Ministerul Finanțelor va lansa o platformă digitală specială. Radio Europa Liberă explică ce sunt valorile mobiliare de stat, cum pot fi cumpărate și vândute, care este câștigul și cum astfel, este ajutat statul. În unele țări, aceste valori mobiliare pot fi cumpărate foarte ușor, pe internet. R. Moldova abia acum ajunge la această modalitate. Ministerul Finanțelor a anunțat că pe 31 iulie va fi lansată platforma eVMS.md. Potrivit secretarului de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Gumene, cetățenii se vor putea înregistra pe această platformă în august, iar prima achiziție ar urma să aibă loc în septembrie. Cetățenii vor face tranzacțiile online direct, fără intermediari și comisioane. Detalii, găsiți în articol.
Numărul persoanelor din regiunea transnistreană asigurate medical pe malul drept al Nistrului a crescut cu aproape 27% timp de șase luni, scrie Ziarul Național cu referire la datele Biroului pentru Reintegrare. Acest fapt relevă gradul sporit de încredere al locuitorilor din regiune pentru sistemul medical de pe malul drept al Nistrului și necesitatea de a obține servicii medicale de calitate, este convingerea autorităților. Potrivit datelor Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, la finele semestrului I al anului curent, în sistemul informațional de profil au fost înregistrați în calitate de persoane neasigurate 195 822 de cetățeni ai Republicii Moldova cu domiciliu în regiunea transnistreană și 31 725 de persoane figurau ca fiind asigurate.
Realitatea.md scrie despre congresul învățătorilor români ce se va desfășura la Chișinău. Evenimentul este la a 46-a ediție și va avea loc în perioada 24-27 iulie 2024. Genericul reuniunii va fi „Poduri educaționale: România și Republica Moldova, împreună pentru viitor”. Conform organizatorilor, la congres se va discuta despre reziliența emoțională a cadrelor didactice, fiind menționată importanța recunoașterii sociale și a sprijinului afectiv pentru profesori. Întrunirea va promova o campanie de sensibilizare privind profesia didactică în rândul tinerilor și va găzdui salonul cultural-pedagogic „Profesorii – Ambasadori ai culturii și identității românești”.