Externe

Revista presei internaționale: Noi sondaje privind cursa Harris – Trump; Inaugurarea Jocurilor Olimpice, în contextul riscurilor de securitate

Presa internațională descrie efectele războiului din Ucraina asupra statelor vecine, mai ales după ce o dronă rusească a căzut din nou pe teritoriul României. Publicațiile străine urmăresc și vizita de câteva zile, efectuată în China, de ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, unde oficialul de la Kiev a cerut din nou sprijin pentru a opri agresiunea militară rusă. Între timp, sondajele de ultimă oră reflectă dinamica cursei prezidențiale din SUA, în timp ce presa franceză are pe primele pagini articole, dedicate deschiderii oficiale la Paris a jocurilor olimpice.

România confirmă căderea unor drone rusești pe teritoriul său în timpul atatcurilor aeriene, lansate în noaptea de marți spre miercuri asupra portului Ismail de la Dunăre, transmite Politico. Publicația citează declarațiile ministrului român de externe, Luminița Odobescu, potrivit căreia, pe teritoriul României au fost găsite resturi de drone, iar autoritățile de la București și-au informat aliații despre acest incident, condamnând ceea ce au numit ”acțiunile iresponsabile ale Rusiei”.

Aflat într-o vizită de câteva zile în China, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a vorbit despre necesitatea de a slăbi capacitatea militară a Rusiei, cerând joi în Hong Kong măsuri împotriva ocolirii sancțiunilor anti-ruse impuse de Occident, transmite AFP. Agenția de presă amintește că firme chineze sunt acuzate că participă la încălcarea restricțiilor europene, 19 dintre ele fiind sancționate de Uniunea Europeană. Șeful diplomației ucrainene a avertizat, citat de AFP, că "mașinațiunile Rusiei nu trebuie să strice reputația de economie liberală foarte dezvoltată a Hong Kong-ului, fondată pe respectul neabătut al statului de drept". Kuleba și-a început marți prima vizită în China de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, iar la discuțiile cu omologul său chinez Wang Yi, a dat asigurări că țara sa este gata să negocieze pacea cu Rusia când Moscova va fi pregătită "cu bună-credință" pentru astfel de demersuri, subliniază AFP. Beijingul este un partener-cheie al Moscovei, acuzat de Occident că sprijină Kremlinul în efortul de război, amintește aceeași agenție de presă.

Publicațiile de pe mapamond continuă să umărească evoluția campaniei prezidențiale din SUA și scot în evidență sondajele de opinie care apar după retragerea din cursă a președintelui Joe Biden, care a susținut candidatura vicepreședintelui său Kamala Harris. Un nou sondaj realizat la comanda publicației The Times arată că republicanul Donald Trump rămâne lider în cursa prezidențială a SUA, deși ar putea pierde în continuare alegerile, având un avantaj de doar două procente în fața potențialului său contracandidat democrat Kamala Harris. The Times notează că Trump e sprijinit de electorat datorită promisiunilor privind depășirea a două probleme importante precum economia și imigrația, în timp ce Kamala Harris e susținută pentru că promovează soluționarea problemelor ce țin de avort și de mediu.

Potrivit unui alt sondaj realizat la comanda ziarului New York Times, Donald Trump și Kamala Harris sunt implicați într-o cursă strânsă, candidatul republican fiind cu un singur procent în fața celui democrat. Potrivit publicației, Harris a reunit rapid Partidul Democrat care fusese profund fracturat de președintele Biden. La începutul lunii iulie, Biden era cotat în sondaje cu șase procente în spatele lui Trump, după prestația slabă la prima dezbatere electorală televizată care a dus în cele din urmă la retragerea actualului lider de la Casa Albă din cursa prezidențială, scrie New York Times.

The Times of Israel notează că Israelul urmează să înainteze o propunere actualizată către Hamas în zilele următoare, pentru încheierea urgentă a unui acord de eliberare a ostaticilor și oprire a războiului în Fâșia Gaza. Speranțele familiilor ostaticilor israelieni deținuți în Fâșia Gaza cresc după întâlnirea dintre Biden și Netanyahu, unde s-a vorbit despre posibilitatea atingerii unui acord de încetare a focului, titrează AXIOS. Familiile a opt ostatici americani reținuți de Hamas în Gaza au spus, citați de AXIOS, că după întâlnirea cu președintele Biden și cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, sunt mai optimiste decât înainte că un acord de încetare a focului și eliberare de ostatici va avea rezultate. Bloomberg transmite că vicepreședintele Kamala Harris l-ar fi presat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să accepte încetarea focului și l-a avertizat cu privire la numărul de morți civili din Gaza în timpul unei întâlniri – prima de când a intrat în cursa din 2024 pentru Casa Albă. The Wall Street Journal amintește că Netanyahu a sosit joi la Casa Albă pentru prima dată în aproape patru ani, într-un moment critic al negocierilor asupra acordului. Prim-ministrul israelian ar urma să se întâlnească vineri cu Donald Trump în stațiunea Mar-a-Lago a fostului președinte din Palm Beach, Florida.

Novaya Gazeta Evropa transmite că autoritățile ruse vor începe să încetinească artificial transmisiunile canalului YouTube, începând cu această săptămână. Publicația îl citează pe președintele Comisiei Dumei pentru Politica Informațională, Alexander Khinshtein, potrivit căruia până la sfârșitul săptămânii în Federația Rusă, viteza de descărcare a postărilor de pe YouTube pe computere poate scădea la 40%, iar până la sfârșitul săptămânii viitoare - la 70%. Reducerea vitezei de încărcare YouTube va afecta doar versiunile „desktop”, nu și comunicațiile mobile, a adăugat oficialul citat de Novaya gazeta Evropa.

BBC îl citează pe același deputat, Khinshtein, potrivit căruia restricționarea YouTube este „un pas forțat îndreptat împotriva administrării unei resurse străine care ar fi ignorat legislația rusă, și nu împotriva utilizatorilor ruși”. Aceasta este prima confirmare din partea oficialilor ruși că încetinesc în mod deliberat serviciile YouTube în Rusia, subliniază BBC.

Franța își propune să uimească lumea vineri cu o ceremonie extravagantă de deschidere a Jocurilor Olimpice în inima Parisului, demarând oficial Jocurile pline de riscuri de securitate într-un moment de tensiuni geopolitice crescânde, transmite Reuters. Agenția de presă amintește că de la ultimele Jocuri Olimpice de la Beijing din 2022, au izbucnit două războaie de proporții, în Ucraina și Gaza, oferind un fundal tensionat Jocurilor. Franța se află la cel mai înalt nivel de securitate – deși oficialii au spus în mod repetat că nu există nicio amenințare specifică la adresa ceremoniei de deschidere a Jocurilor, menționează Reuters. Iar Euractiv amintește că securitatea Jocurilor Olimpice de la Paris este asigurată cu participarea a 1.800 de ofițeri internaționali de poliție din aproximativ 40 de țări, inclusiv Qatar, Maroc, Chile, Canada, Coreea de Sud, Brazilia și 31 de țări europene. Misiunile străine includ echipe de câini pentru căutarea explozibillilor, echipe anti-drone, polițiști de frontieră, observatori pentru depistrea suporterilor violenți, dar și experți în eliminarea bombelor, consemnează Euractiv.

Între timp, presa din Belgia relatează despre arestarea a șapte persoane suspectate de pregătirea unui atac terorist pe timpul desfășurării Jocurilor Olimpice. Bruxelles times notează că operațiunea antiteroristă a dus la arestări în toată Belgia, fiind efectuate 14 percheziții în nouă orașe. La libre menționează că organele de forță investighează cazul pentru a stabili momentul precis și locațiile care urmau să fie vizate de atacul terorist planificat. În legătură cu același caz, doi suspecți au fost arestați în Germania, precizează La Libre.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult