Externe

Corespondență // Parisul, pregătit pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice

În această seară la ora 19:30 ora Franței și 20:30 ora R. Moldova va fi dat startul marelui show așteptat de lumea întreagă. La această oră totul ar trebui să fie deja pregătit. Turiștii și spectatorii sunt prin zonă cu pass-urile pregătite, având în vedere că zona este foarte strict verificată și nicio mașină sau pieton nu poate trece de zona gri și roșie fără permisiune obținută pe site-ul oficial al Franței.

După mai mulți ani de pregătiri intense, astăzi am ajuns în ziua cea mare când vom vedea cu ochii noștri ceremonia de deschidere a marelui spectacol mondial. Cele mai importante posturi de radio și televiziuni franceze încep de la orele 6.30 dimineața, matinalele de pe platourile de filmare de la Trocadéro, zona turnului Eiffel.

Ceremonia de deschidere aduce cu ea ceva inedit. Este pentru pentru prima dată în istoria jocurilor olimpice când ceremonia va avea loc în afara unui stadion. Între 6.000 și 7.000 de atleți din cei 10.500 care vor participa la jocuri vor defila la bordul a 85 de corăbii.

Startul va fi dat pe podul Osterlitz și se vor opri la Trocadéro.
BFM TV transmite îndemnul Prefectului de Poliție din Paris către cetățenii care locuiesc în zonă să vină acasă până la orele 15:00 pentru a evita întâlnirea cu spectatorii. Potrivit aceleiași surse, în total sunt așteptate pe cheile Senei peste 320.000 de persoane.

Președintele Emanuel Macron a întâlnit la Louvre cele mai emblematice personalități ce vor fi la ceremonia de deschidere, iar apoi i-a întâmpinat pe cei 110 șefi de stat sosiți la Elisee.

Ambasadoarea Republicii Moldova la Paris, Corina Călugăru, a recunoscut că vibrațiile emoțiilor se simt la nivelul evenimentului secolului. „Este o atmosferă deosebită în Paris, constatată și prin foarte multe restricții. În cazul Ambasadei Republicii Moldova, în Franța, vorbim de pregătirile pentru participarea la ceremonie prin intermediul doamnei președinte. Este o ceremonie la care vor participa circa 100 șefi de state. Deci vorbim de un eveniment foarte mare la care se așteaptă circa un milion de turiști și deja sportivii tuturor statelor participante”, a declarat Corina Călugăru.

Republica Moldova va fi reprezentată de 26 de sportivi, care au în palmares 9 titluri de campioni mondiali și 11 de campioni europeni, care vor participa la 10 probe sportive incluse în Programul Jocurilor Olimpice.

Lotul național olimpic pentru prima dată are 26 de sportivi care sunt foarte bine pregătiți pentru 10 probe. Tirul cu arc, atletism, canoe, judo, înot, lupte, tir, haltere, tenis de masă și dresaj. Nu au venit toți odată, se deplasează la Paris pe rând, potrivit zilelor în care vor avea loc și competițiile sportive. O mare parte deja au sosit și sunt în satul olimpic. În paralel, o parte din ei deja au început pregătirile și antrenamentele în ajunul competițiilor sportive. Noi le dorim foarte multă baftă și suntem încrezători că vor avea succese mari și toate gândurile noastre, împreună cu cetățenii noștri din țară, dar și cei din diasporă, cred că vom putea să le transmitem toate gândurile bune și de curaj pentru a înregistra rezultate frumoase”, a mai declarat ambasadoarea.

O altă parte din emoții sunt orientate spre datele meteo. Aplicațiile meteorologice indicau 40% de ploaie dimineață, dar în timpul evenimentului toată lumea speră că vor fi feriți de precipitații. Partea artistică a fost dezvăluită târziu de către organizatori. Se zvonea că marea artistă Céline Dion va cânta la ceremonie. Aseară presa a confirmat anunțând că aceasta va aduce un omagiu cântăreței franceze Edith Piaf, iar Aya Nakamura, tânără interpretă franceză, celebră în Franța și în întreaga lume, va interpreta piesele sale acompaniată de muzicieni din Garda Republicană și de coriștii Armatei Franceze. Iar la final, aceasta va interpreta două piese din repertorul lui Charles Aznavour.

Menționăm că și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, participă la deschiderea Jocurilor Olimpice de Vară 2024 de la Paris, alături de peste 100 de lideri din întreaga lume.

De la Paris, pentru Radio Moldova, Corina Cojocaru.

Citește mai mult