Social

Revista presei: Rusia va încerca să destabilizeze situația din R. Moldova chiar și după aderarea la UE

Interferențele Rusiei în afacerile interne ale R. Moldova, narațiunile false pe care le promovează organizațiile afiliate Kremlinului, dar și continuarea discuțiilor legate de spitalul privat Repromed, – sunt câteva dintre subiectele abordate de presă, trecută în revistă de Victoria Colesnic.

Rusia nu s-a împăcat cu gândul că R. Moldova e un stat european și va încerca și în continuare, chiar și după aderare să destabilizeze lucrurile în țara noastră, scrie TVR Moldova cu referire la declarația președintelui Parlamentului, Igor Grosu. În cadrul unei emisiuni, speakerul a menționat că încercările din partea Federației Ruse sunt, continuă și vor continuă chiar și după ce noi vom deveni membri ai UE. Oficialul a subliniat că cetățenii R. Moldova au demonstrat la alegerile europarlamentare, că atunci când se mobilizează - reușesc. „Sunt optimist, dar în același timp vreau să nu ne relaxăm, să ne mobilizăm, să înțeleagă fiecare cetățean că acum e momentul nostru și nu avem nici o scuză.

Iar Ziarul de Gardă a analizat Cinci narațiuni propagandistice promovate de organizația „Eurasia”, afiliată lui Ilan Șor, înainte de referendumul pentru aderarea R. Moldova la UE. Una dintre acestea este că „În Uniunea Economică Euroasiatică, relațiile se construiesc pe baza intereselor naționale, a înțelegerii reciproce, respectului reciproc și susținerii, dar nu sub dictatul birocrației străine”. Publicația a discutat cu expertul Grigore Guzun care spune că cei care promovează ideea că integrarea în uniunea euroasiatică este mai avantajoasă decât în UE dezinformează și induc în eroare opinia publică. Asta pentru că structura este mai degrabă una politică decât economică, un instrument al Kremlinului pentru a-și menține influența în spațiul postsovietic.” Alte narațiuni propagandistice promovate, dar și comentariul experților, le găsiți în articol.

A venit deja timpul ca subiectul unirii să devină prezent în dezbaterile electorale din ambele state românești, susține analistul politic Anatol Țăranu într-un editorial publicat de IPN.md. Expertul consideră că, deși considerați naivi, unioniștii „dispun de o soluție politică unică de depășire a marilor probleme legate de subdezvoltarea cronică caracteristică statului moldovenesc, care vor fi sigur rezolvate prin contopirea cu România”. Iată de ce, în opinia expertului, adăugarea acestui subiect în dezbaterile electorale ar putea mobiliza votanții unioniști și ar oferi o platformă pentru discuții profunde despre căile de alternativă a procesului de europenizare a Republicii Moldova.

Ministra Sănătății pune la îndoială legalitatea spitalului privat Repromed din Chișinău, unde o tânără care și-a făcut o operație de micșorare a stomacului, a decedat ulterior, transmite Radio Europa Liberă, cu referire la declarațiile făcute în cadrul unei emisiuni TV. Ala Nemerenco afirmă că instituția medicală funcționează mai bine de un an fără un regulament aprobat de Ministerul Sănătății. Ea a menționat că, după ce s-a schimbat legea, procedura prin care poate fi deschisă o instituție medicală privată „este echivalentă cu a unei afaceri de reparat papucii, cu singura diferență că trebuie să existe autorizația sanitară”.

Potrivit ministrei, clinica a obținut autorizația sanitară pentru o serie de servicii pe care, în mod normal, un spital de 145 de metri pătrați, cu două paturi, nu ar putea să le ofere. În martie 2023, Nemerenco a anulat regulamentul de funcționare al clinicii, cerând administrației să-și revadă actele. „Ne-a acționat în judecată. După un an, instituția continuă să activeze fără regulamente”, a spus ministra.

Noul regulament de subvenționare a agriculturii, criticat de agricultori, scrie anticorupție.md

Mai mulți fermieri vor fi lipsiți de posibilitatea de a investi în plantarea livezilor și modernizarea afacerilor în urma unor modificări ale Hotărârii de Guvern cu privire la subvenționarea investițiilor din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural. Pomicultorii își exprimă temerea că nu vor putea beneficia de subvenții. Președintele Asociației „Moldova Fruct”, Vitalie Gorincioi consideră că nu este necesară divizarea producătorilor în agenți economici mici, mijlocii și mari, iar banii pot fi repartizați corespunzători investițiilor făcute. De cealaltă parte autoritățile susțin că noile reglementări tocmai că vor permite mai multor fermieri să beneficieze de subvenții.

Următorii pași privind legalizarea activității economice din stânga Nistrului pot fi un colac de salvare pentru economia din regiune, comentează Radio Chișinău, cu referire la creșterea până la nivelul record de 80 la sută a exporturilor din regiunea transnistreană către Uniunea Europeană, în prima jumătate a acestui an. Jurnalistul economic Ion Preașcă spune că această creștere este o consecință a războiului când Ucraina a blocat frontiera și schimbul de mărfuri s-a redus la minim. Al doilea factor este și faptul că o parte din mărfurile produse în regiunea transnistreană au căutare în Uniunea Europeană. Comentatorul politic Andrei Curăraru este de părere că o intensificare a relațiilor comerciale a agenților economici din stânga Nistrului cu UE va duce în timp și la combaterea narativelor false promovate de propaganda rusă timp de mai bine de 30 de ani.

Proiectele europene au contribuit semnificativ la modernizarea infrastructurii școlare și universitare din Republica Moldova, transmite ipn.md. Prin finanțare și expertiză, Uniunea Europeană a sprijinit renovarea clădirilor, dotarea laboratoarelor și crearea de spații moderne de învățare. În acest context, Uniunea Europeană a recunoscut importanța educației în Republica Moldova și a intervenit prin diverse programe și inițiative de finanțare, având drept scop nu doar ameliorarea condițiilor actuale, ci și crearea unui cadru durabil pentru dezvoltarea viitoare a sistemului educațional.

Cifre record la angajare, scrie tv8.md Potrivit ministrului Muncii, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă înregistrează cea mai înaltă productivitate din ultimii 8 ani. Or, numărul mediu de persoane plasate lunar în câmpul muncii în acest an, a depășit cifra de 1.280 de persoane, comparativ cu 727, în 2021. În total, de la începutul anului 2024, ANOFM a ajutat peste 9.000 de persoane să-și găsească unui loc de muncă. Cei mai mulți muncitori au optat domenii precum agricultură, industrie, și construcții. Aproape jumătate dintre persoanele angajate au fost șomere.

Agora.md propune o analiză semnată de analistul economic Veaceslav Ioniță care spune că volumul creditelor oferite de bănci economiei naționale a crescut cu 2,3 ori față de anul trecut.

În prezent, există o înviorare a creditării de către sectorul bancar, benefică în cazul populației. Acest lucru se datorează programului Prima Casă și astfel, persoanele fizice au accesat mai multe credite decât au depozitat bani în bănci, a constatat expertul. Gradul de îndatorare al gospodăriilor casnice, raportat la PIB, în anul 2000 a fost de 0,9%; în 2013 – 11,5% iar în 2024, trimestrul doi – 12,2%. În cazul agenților economici – creditarea este una negativă. Acest lucru nu a fost înregistrat vreodată în țări din Europa, fapt ce demonstrează că situația din economie rămâne una complicată, se arată în declarațiile făcute de expert.

Seacă iazurile în nordul țării, notează TVN.md Locuitorii satului Glinjeni, raionul Fălești povestesc că în ultimul an, lacul din localitate practic a secat. Dacă în urmă cu mai mulți ani aici oamenii se puteau scălda, prinde pește, acum abia de-și pot duce animalele la adăpat. Mai mult, localnicii constată că dacă seceta și valorile înalte se vor menține, în 10 ani lacul ar putea seca complet. Și fântânile rămân tot mai puține, la fel, seacă și izvoarele. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod Galben de caniculă pentru acest sfârșit de săptămână. La fel, rămâne în vigoare Codul Galben de pericol de incendii.

Citește mai mult