Cina cea de Taină și scandalul din jurul acesteia la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris: organizatorii își cer scuze
Organizatorii Jocurilor Olimpice de vară de la Paris și-au cerut scuze de la cei care au fost jigniți de un fragment din ceremonia de deschidere, pe care mulți l-au considerat o parodie a Cinei cea de Taină a lui Leonardo da Vinci, care îi înfățișează pe Iisus Hristos și apostolii săi, notează BBC.
Ceremonia, care a avut loc vineri la Paris, contrar tradiției, nu s-a desfășurat pe un stadion, ci în partea centrală a orașului: a fost centrată în jurul fluviului Sena, de-a lungul căruia au trecut navele și bărcile care transportau sportivii.
Numeroși cântăreți, dansatori și alți artiști au evoluat pe clădirile învecinate cu Sena. Într-o parte a spectacolului, mai mulți travestiți (așa sunt numiți artiștii de sex masculin care se îmbracă în haine feminine și se machiază ostentativ) au jucat o scenă în care mulți au văzut o referire la Cina cea de Taină. În scenă a apărut, de asemenea, un cântăreț semi-nud în chipul zeului grec Dionysos.
Alți comentatori cred că scena ar putea face referire la o altă operă de artă: tabloul din secolul al XVII-lea „Ospățul zeilor” al artistului Jan van Beylert, care înfățișează o scenă din mitologia greacă și se află într-un muzeu din Paris.
Această versiune a fost confirmată indirect de Thomas Joly, directorul artistic al ceremoniei de deschidere: el a spus că nu se referea la Cina cea de Taină, ci la o scenă cu zei păgâni de pe Olimp. „În munca mea nu veți găsi niciodată o dorință de a umili pe cineva sau ceva”, a declarat el pentru postul de televiziune BFMTV.
Cu toate acestea, unii catolici au considerat ofensator acest fragment din ceremonia de deschidere.
Biserica Catolică din Franța a condamnat ceremonia, care „a inclus scene de batjocură și de batjocorire a creștinismului”, relatează Reuters.
În plus, arhiepiscopul maltez Charles Scicluna - unul dintre șefii biroului doctrinar al Vaticanului - a declarat că l-a contactat pe ambasadorul Franței în Malta pentru a se plânge de „insultele nefondate”. „Aș dori să vă spun că sunt întristat și extrem de dezamăgit de insulta care ne-a fost adusă nouă, creștinilor, în timpul ceremoniei de deschidere ... când un grup de artiști travestiți a parodiat Cina cea de Taină a lui Iisus”, a scris el pe rețeaua X (fostul Twitter).
În replică, organizatorii ceremoniei au declarat că nu au vrut să jignească pe nimeni.
„Cu siguranță nu am avut intenția de a arăta lipsă de respect față de niciun grup religios. În timpul ceremoniei de deschidere am încercat să aducem un omagiu toleranței publice, a declarat Ann Descamp, purtătoarea de cuvânt a Comitetului Olimpic de Organizare, într-o conferință de presă. - Credem că acest obiectiv a fost atins. Dacă cineva a fost jignit, ne cerem profund scuze”.
Aceste scuze i-au jignit la rândul lor pe artiștii implicați în scenă, ceea ce a stârnit controverse.
„Când îți ceri scuze, recunoști o greșeală, ceea ce înseamnă că recunoști că ai făcut ceva intenționat - ceva care să provoace rău. Și nu este cazul”, a declarat Hugo Barden, care a jucat rolul reginei travestite Paloma la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, citat de Reuters. - Ceea ce îi deranjează pe oameni nu este faptul că reproducem imaginea, ci faptul că este reprodusă de persoane gay”.
Deși Franța este o țară predominant catolică, legile sale separă biserica de stat și nu interzic sacrilegiul. Unii francezi consideră dreptul la sacrilegiu o parte integrantă a libertății de exprimare.