Internațional

Revista presei internaționale: Prognoze optimiste pentru Ucraina în război; Spectacol controversat la deschiderea Jocurilor Olimpice

Presa internațională urmărește evoluția războiului din Ucraina și face prognoze pentru următoarele luni. Între timp, publicațiile de pe mapamond reflectă dinamica cursei prezidențiale din SUA, de al cărei rezultat, potrivit experților, va depinde în mare măsură soarta Ucrainei pe câmpul de luptă. Pe primele pagini ale edițiilor străine găsim informații de ultimă ore despre primele rezultate obținute de sportivi la Jocurile Olimpice de la Paris, o rezonanță deosebită având-o ceremonia de deschidere a olimpiadei, comentată activ la sfârșit de săptămână.

Kyiv independent scrie că Forțele ruse au capturat un nou sat din regiunea Donețk, deși informația nu a fost deocamdată confirmată oficial de Ucraina. Potrivit publicației, trupele ruse încearcă să străpungă apărarea ucraineană din zonă, iar sectorul de lângă Pokrovsk din partea de vest a regiunii Donețk a devenit cel mai fierbinte punct de pe linia frontului în ultimele săptămâni.

The Telegraph scrie că mobilizarea în rândurile forțelor armate ale Ucrainei a funcționat bine, într-o lună, fiind recrutați de câteva ori mai mulți soldați decât se întâmpla înainte. În aceste condiții, Federația Rusă își poate pierde dominația pe câmpul de luptă până la iarnă, constată publicația. Cele mai pesimiste prognoze pentru Ucraina pentru această vară s-au bazat pe deficitul critic de oameni pe câmpul de luptă și pe criza de muniție, amintește The Telegraph. Deși cu întârziere, aceste probleme au început să fie rezolvate, scrie ziarul și remarcă în același timp că Federația Rusă a majorat recent oferta salarială pentru voluntari, un indiciu că și armata sa duce lipsă de soldați pe câmpul de luptă.

Între timp Ucraina rămâne concentrată pe situația electorală din Statele Unite, de al căror sprijin militar și financiar depinde felul în care va putea face agresiunii militare ruse în viitor. Echipa de campanie electorală a lui Kamala Harris a anunțat duminică că a strâns 200 de milioane de dolari și a înscris 170.000 de noi voluntari timp de o săptămână, după ce și-a anunțat intenția de a candida la prezidențiale din partea Partidului Democrat în locul președintelui Joe Biden care s-a retras din cursă, transmite Reuters. Sondajele de săptămâna trecută, inclusiv unul realizat de Reuters/Ipsos, arată că Harris și candidatul republican Donald Trump au fost la egalitate, pregătind terenul pentru o campanie strânsă în cele 100 de zile rămase până la alegeri, notează agenția de presă. Echipa de campanie a lui Trump a declarat la începutul lunii iulie că a strâns 331 de milioane de dolari în al doilea trimestru, depășind cele 264 de milioane de dolari pe care le-a adunat Biden și aliații săi democrați în aceeași perioadă.

The Wall Street Journal scrie că diplomații americani și din Orientul Mijlociu au lucrat duminică pentru a împiedica luptele dintre Israel și Hezbollah să se transforme într-un război la scară largă, în timp ce comunitatea druză din Înălțimile Golan, controlate de Israel, a început să îngroape cei 12 copii și adolescenți uciși de o rachetă trasă din Liban. Oficialii americani au contactat omologii lor din Israel și Liban și au făcut schimb de mesaje cu Iranul, care sprijină Hezbollah, pentru a încerca să reducă tensiunile, potrivit oficialilor arabi și europeni familiarizați cu chestiunea. Toate părțile au indicat că nu sunt interesate de extinderea conflictului, dar șansele unei erori rămân mari, subliniază WSJ.

La aproape patruzeci și opt de ore de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, presa intrnațională continuă să comenteze modul în care s-a desfășurat evenimentul de la Paris.
CNN scrie că a fost o ceremonie de deschidere diferită de oricare alta, care va rămâne în istorie – deși poate nu în modul la care ar fi sperat organizatorii. Bărcile care pluteau pe râul Sena au oferit scene pariziene incredibile, în timp ce treceau pe lângă repere istorice în călătoria lor către sfârșitul Paradei Națiunilor de la Trocadero, cu un Turn Eiffel împodobit cu inele olimpice servind drept fundal. Sub bagheta regizorului Thomas Jolly, un spectacol abundent a oferit o viziune complexă asupra Franței, acela al unei națiuni mândre de moștenirea sa și a cărei societate evoluează rapid, constata publicația La Croix. Totuși, unele scene de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris au fost în mod deliberat provocatoare, opinează autorul articolului. Una dintre scene a șocat mulți creștini, chiar și în Statele Unite : a fost văzută ca o profanare a picturii lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taină. Drept urmare, Conferința Episcopilor Franței a publicat un comunicat de presă în care deplângea un „exces” și o „bătaie de joc feță de creștinism”, scrie La Croix. Publicația Le Jour de dimânche critică spectâcolul de deschidere â ceremoniei, numindu-l nebunesc, deformat și inestetic. Autorul articolului menționează în special scena care amintește de faimoasa pictură Cina cea de Taină, numind-o „profanare a bazelor unei civilizații”.Comitetul olimpic a fost nevoit să își ceară scuze după ce spectacolul a provocat indignare în rândul catolicilor, grupărilor creștine și politicienilor conservatori din întreaga lume, notează The Guardian. Organizatorii citați de publicație au încercat să sărbătorească toleranța comunității”.

Le parisien publică între timp rezultatele unui sondaj de opinie, care arată că peste 85% dintre francezi consideră că ceremonia de deschidere a fost „reușită”. Și Doar „5%” - „susțin contrariul”.

Associated Pess transmite că partea de înot a unei alergări de antrenament pentru triatlonul olimpic a fost anulată duminică din cauza îngrijorărilor legate de calitatea apei din râul Sena, dar oficialii de la Paris s-au ârătât încrezători că triatleții vor putea înota pe faimoasa cale navigabilă a orașului în timpul evenimentelor reale din săptămâna viitoare. Calitatea apei din Sena este strâns legată de vreme, iar după ce au căzut ploi abundente în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de vineri și au continuat averse sâmbătă, s-a luat decizia de a anula proba de înot, menționează agenția de presă.

CNN notează că sportivii români de canotaj Ionela-Livia Cozmiuc și Marius Cozmiuc au stabilit o premieră istorică la ceremonia de deschidere vineri de la Paris, devenind primul cuplu căsătorit care a servit ca purtători de steag pentru țara lor, - o poveste de dragoste atletică, cei doi purtători de steag finnd amândoi olimpici de mai multe ori.

Jocurile Olimpice Paris 2024: un bărbat încearcă să se sinucidă în Bois de Vincennes pe traseul evenimentului de ciclism, titrează Le Parisien. Este o tragedie la care poliția a trebuit să o facă față în mijlocul unui eveniment ciclism. Era aproape ora 19.30 când jandarmii au fost chemați să intervină după descoperirea unui bărbat, agățat de o ramură de copac, precizează publicația. Polițiștii i-au acordat primul ajutor și au reușit să-l resusciteze, fiind transportat de urgență la spital, cu un prognostic care-i pune viața în pericol.

Între timp, publicațiile internaționale relatează despre incendiile care fac ravagii în diverse țări ale lumii. CBSnews transmite câ în Statele Unite, echipajele din nordul Californiei s-au mobilizat duminică pentru a opri incendiul din Parcul național California, fiind acum cel mai mare incendiu din țară și al șaptelea ca mărime din istoria statului. Publicația canadiană The Globe and the mail relatează că orașul Jasper și Parcul Național Jasper rămân închise publicului, fără un calendar pentru reintrare, după ce incendiile au ajuns în oraș miercurea trecută, afectând în jur de 30% din clădiri, în mare parte rezidențiale. Totodată, incendiile au ars 32.000 de hectare din Parcul Național Jasper, find cel mâi grav din ultimii 100 de ani. Între timp, publicația greacă ekathimerini relatează despre un risc foarte mare de incendiu pentru Creta și alte șapte insule, precum și pentru părți din nordul și sudul Mării Egee.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult