Revista presei: Aproape 60 la sută dintre participanții la un sondaj consideră că în următorii 10 ani Republica Moldova va deveni stat membru al Uniunii Europene
Tot mai mulți cetățeni susțin aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Ministerul de Externe dezminte un nou fals distribuit masiv în mediul online rusesc. S-au scumpit apartamentele, se scumpesc și terenurile Agricole în Republica Moldova - sunt câteva dintre subiectele abordate de presă, trecută în revistă de Victoria Colesnic.
Tot mai mulți cetățeni susțin aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, scrie Radio Chișinău, cu referire la datele unui sondaj de opinie realizat de CBS-AXA, la comanda Institutului pentru Politici și Reforme Europene. Potrivit acestuia, aproximativ 66% dintre cetățenii Republicii Moldova ar vota pentru aderarea la spațiul comunitar la referendumul din 20 octombrie. Numărul respondenților care se declară favorabili aderării este în creștere cu 11% față de anul trecut. Totodată, aproape 60 la sută dintre respondenți consideră că în următorii 10 ani Republica Moldova va deveni stat membru al Uniunii Europene.
Iar TV8.md publică un articol despre beneficiile obținute de România odată cu aderarea la Uniunea Europeană. Astfel, la 17 ani după integrare, Bucureștiul constată că a primit de trei ori mai multe fonduri decât contribuția sa la bugetul comunității. Mai exact, România a oferit 30 de miliarde de euro, dar a primit, în schimb, 95 de miliarde. Acest flux de capital a alimentat economia și, respectiv, bunăstarea oamenilor. Deși există și rezerve, majoritatea românilor nu regretă alegerea de a face parte din marea familie europeană. Cu cât au crescut salariile oamenilor, cum se dezvoltă infrastructura în țara vecină, găsiți în articol.
Protv.md scrie despre un nou fals distribuit în mediul online rusesc. Este vorba de informația despre extrădarea ucrainenilor aflați în Republica Moldova, atribuită șefului diplomației de la Chișinău, Mihai Popșoi. Reprezentanții Ministerului de Externe anunță că informația este eronată și că nu ar exista acest subiect în dialogul și relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și Ucraina.
După scumpirea semnificativă a locuințelor, în Republica Moldova crește și prețul terenurilor agricole, scrie Moldova 1. Cele mai scumpe sunt în regiunile centru și nord ale țării, pentru că terenurile sunt mai calitative datorită precipitațiilor. Potrivit expertului imobiliar Victor Cernomorcenco, cele mai mari prețuri sunt înregistrate în municipiul Chișinău, în zona Aeroportului. Expertul susține că tendința de scumpire a terenurilor se va menține din cauza suprafețelor limitate.
Deja de patru luni, angajații de la Calea Ferată din Moldova nu și-au primit salariile, scrie TVR Moldova care publică un material despre criza financiară la Întreprinderea de Stat. Acesta scoate în evidență faptul că angajații și-au primit salariile abia pentru luna martie. În total, restanțele salariale ajung la 130 de milioane de lei. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu a declarat că restanțele se trag încă din anul trecut. Iar directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, a menționat anterior că pentru a echilibra situația financiară a întreprinderii, mai multe bunuri ale acesteia vor fi scoase la mezat.
În următorii 3-4 ani deficitul bugetului public național va depăși 2,5% din PIB, încălcând astfel regula bugetar-fiscală prevăzută în Legea finanțelor publice, scrie mold-street.com. Totuși, Ministerul Finanțelor estimează o reducere treptată a nivelului deficitului bugetar pentru următorii trei ani. Instituția mai afirmă că agregatele bugetare pentru perioada 2025-2027 indică faptul că bugetul se află în continuă redresare, după impactul provocat de multiplele crize din ultima perioadă, dar încă într-un cadru bugetar-fiscal foarte constrâns. Autoritățile speră că până în 2027, veniturile bugetului public național vor fi în creștere cu 26,8%, față de anul curent.
Blocaj la Inspecția Procurorilor, care activează cu doar trei membri. TV8.md publică un material despre situația de la acest organ care, în prezent, își desfășoară activitatea în minoritate absolută, numărând doar trei membri, din cei nouă necesari. Din această cauză, adună restanțe mari la verificarea activității procurorilor, constatarea abaterilor disciplinare și prezentarea dosarelor disciplinare în fața Colegiului de disciplină și etică, a Consiliului Superior al Procurorilor și instanțelor de judecată. Responsabilii declară că la fotoliile de inspectori procurori nu râvnesc prea mulți candidați, iar mulți dintre cei care și-au încercat până de curând norocul, au obținut punctaje prea mici ca să promoveze concursul.
Șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, va sta următoarele 30 de zile în arest preventiv, fiind cercetat pentru „corupere pasivă”, scrie Radio Europa Liberă. Asta, după ce la începutul lunii iulie, a fost plasat în arest la domiciliu. Comisarul principal al biroului Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a fost reținut pe 4 iunie, într-un dosar în care funcționari publici din Republica Moldova și din alte țări ar fi luat mită pentru a împiedica publicarea unor notificări despre căutarea unor persoane de către Interpol. Procuratura Anticorupție a spus că a efectuat 33 de percheziții la 12 persoane, cu asistența ofițerilor francezi și a Biroului Federal de Investigații din SUA.
Victimele reabilitate ale represiunilor politice, din perioada 1917-1990, vor primi alocații mai mari, începând cu 1 ianuarie 2025, transmite anticorupție.md Guvernul a avizat pozitiv creșterea alocațiilor lunare cu 25%. Astfel, suma alocată va crește de la 1000 la 1250 de lei. Pentru punerea în practică a proiectului, în anul 2025, din bugetul de stat vor fi alocate circa 18,4 milioane de lei, pentru 6073 de persoane beneficiare de ajutor de la stat. Proiectul avizat pozitiv de Guvern urmează să fie propus spre aprobare Parlamentului.
Migranții care vor obține cetățenia rusă vor fi obligați să efectueze serviciul militar în Federația Rusă, scrie Moldova1 cu referire la un comunicat al Dumei de Stat a Rusiei. Potrivit unui proiect de lege ce ar putea fi votat la începutul lunii august, noii cetățeni vor fi obligați să efectueze serviciul militar cu o durată de doi ani. În același timp, ar putea fi majorată și vârsta de recrutare pentru noii cetățeni ruși. De menționat că la sfârșitul anului trecut, Rusia a simplificat procedura obținerii cetățeniei pentru moldoveni, bieloruși și kazahi. În prima jumătate a anului trecut, circa 7000 de moldoveni au obținut cetățenie rusă.