Externe

Revista presei internaționale: Oraș strategic ucrainean, în pericol; Mașinile electrice chinezești cuceresc Europa

Presa internațională urmărește evoluția războiului din Ucraina, atrăgând atenția că armata rusă continuă să avanseze spre un oraș ucrainean de importanță strategică. Unele ediții străine relatează despre motivele care au dus la înrăutățirea relațiilor dintre doi foști aliați, Ungaria și Polonia. Din presa străină mai aflăm că mașinile electrice chinezești sunt tot mai cumpărate în Europa, în pofida majorării recente a taxelor la import. Iar presa Italiană reflectă măsurile luate de autoritățile locale față de creșterea numărului populației de urși, care pun in pericol siguranța turiștilor.

Trupele ruse avansează spre orașul Pokrovsk din regiunea Donețk, un important centru logistic pentru armata ucraineană, transmite BBC cu referire la datele oferite de experții proiectului DeepState. Potrivit acestora, după ce au capturat așezările Progress și Volchye, trupele ruse continuă să înainteye intrând acum în satul Vesele situat la 17 kilometri de Pokrovsk. Armata rusă trimite permanent forțe suplimentare în această yonă având un avantaj numeric semnificativ față de Forțele Armate ucrainene. Totuși, Rusia nu are încă resursele necesare pentru un succes operațional în această direcție, susțin serviciile de informații britanice citate de BBC.

O încetare a focului fără ca Rusia să își retragă trupele de pe teritoriile ocupate îi va da timp acesteia să-și refacă forțele și să reia atacurile asupra Ucrainei. E concluzia ambasadorului ucrainean în Turcia, Vasil Bodnar, exprimată într-un interviu acordat postului pan-european de televiziune Euronews. Sfârșitul ocupației ruse constă doar în protejarea integrității teritoriale a Ucrainei în cadrul dreptului internațional, a spus ambasadorul, adăugând că orice altă propunere nu ar trebui luată în considerare. Acesta este motivul pentru care Kievul respinge condițiile Moscovei de a începe tratative de pace, a precizat oficialul ucrainean. Bodnar a subliniat că propunerile de încetare a focului înaintate de premierul maghiar Viktor Orban, în timpul vizitei sale la Kiev în iulie, „nu conțineau niciun detaliu”. Ambasadorul a mai adăugat că Ucraina dorește să adere la NATO doar pentru a obține securitate și o pace durabilă. Dacă Ucraina devine membră a NATO, va exista o graniță naturală între ceilalți membri ai alianței și Rusia, a adăugat Bodnar în interviul acordat postului Euronews.

Până mai ieri aliați, Polonia și Ungaria au ajuns la relații încordate, din cauza deciziei guvernului de la Budapesta de a menține legături economice și diplomatice cu Rusia, transmite Reuters. Tensiunile bilaterale au apărut după alegerile parlamentare din decembrie când la putere în Polonia a venit un guvern pro-UE, până atunci Varșovia și Budapesta fiind aliate în disputele lor cu blocul comunitar, pe probleme precum statul de drept sau drepturile LGBT, noteayă Reuters. Într-un interviu pentru revista online Visegrad Insight, ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a declarat că omologul său maghiar, Peter Szijjarto, pare să se fi răzgândit cu privire la propunerea Varșoviei de a organiza o reuniune a UE în Ucraina, după ce a primit instrucțiuni de la Budapesta. De cealaltă parte, șeful diplomației maghiare susține că omologul său poloney minte atunci când afirmă că Ungaria ar fi acceptat inițial organizarea următoarei întâlniri informale a miniștrilor de externe ai UE în Ucraina, scire Reuters. A fost doar unul dintre schimburi aprinse de replici între cele două guverne din ultimele zile, sâmbătă, premierul ungar, Viktor Orban, a acuzând Polonia de ipocrizie și de cumpărare de petrol rusesc prin intermediari, conchide agenția de presă.

Forțele navale ruse au început exerciții de amploare, la care participă aproximativ 300 de nave și 20.000 de militari, a anunțat marți Ministerul Apărării rus, citat de agențiile de presă ruse, transmite Reuters. Aceste exerciții sunt un test important pentru comandamentele a trei flote (Flota Nordică, Flota Pacifică și Flota Baltică) ale forțelor navale ruse, precum și pentru flotila din Marea Caspică, a relatat agenția de presă TASS. Aproximativ 300 de nave de suprafață, submarine și vase de sprijin, 50 de avioane și peste 200 de unități militare iau parte la aceste aplicații. De la începerea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022, Rusia a efectuat numeroase exerciții militare, singură sau împreună cu alte țări, cum sunt China și Africa de Sud, menționează agenția de presă.

Un aliat convins al lui Vladimir Putin a deplâns distrugerea Flotei Mării Negre, dându-i președintelui rus o dublă lovitură în timp ce Marina sa a fost nevoită să organizeze duminică o paradă anuală în surdină, informează newsweek. Într-o recunoaștere rară a eșecurilor militare ale Rusiei, Evgheni Fiodorov, din partea partidului de guvernământ Rusia Unită, s-a plâns că Ucraina a dezactivat o proporție atât de mare din prețioasa Flotă a Mării Negre a lui Putin, încât aceasta este practic „distrusă”. Aproximativ o treime din prețioasa Flotă a lui Putin din Marea Neagră a fost dezactivată de forțele ucrainene, potrivit lui Dmytro Pletenchuk, un fost purtător de cuvânt al Marinei ucrainene. Rusia a fost nevoită să își mute multe dintre navele de război din Crimeea anexată în Novorossiysk, în regiunea Krasnodar din Rusia, și în portul său naval din Feodosia, mai la est de peninsula anexată, din cauza atacurilor ucrainene neîncetate, observă Newsweek.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un pare să aibă probleme tot mai mari de sănătate din cauza obezității, scrie Associated Press. Potrivit agenției de presă, hipertensiunea arterială și diabetul sunt două dintre ele. Oficialii caută noi medicamente în străinătate pentru a-i trata afecțiunile, a declarat luni agenția de spionaj din Coreea de Sud, citată de AP. Kim, în vârstă de 40 de ani, cunoscut pentru consumul intens de alcool și fumat, provine dintr-o familie cu antecedente în boli cardiace. Atât tatăl său, Kim Jong Il, cât și bunicul lui, Kim Il Sung, au murit din cauza afecțiunilor cardiace. Unii observatori au spus că Kim, care are aproximativ 170 de centimetri înălțime cântărește aproximativ 140 de kilograme.

Mașinile electrice chinezești cuceresc Europa, titrează Bloomberg. Potrivit publicației, mărcile chineze au ''capturat'' în iunie 11% din piața europeană a vehiculelor electrice, înregistrând un nivel record al înmatriculărilor. Și asta în condițiile în care Comisia Europeană a impus din 5 iulie taxe vamale provizorii la importurile mașinilor electrice din China. Mărcile chineze au înmatriculat luna trecută 23.000 vehicule pe baterii în Europa, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, scrie Bloomberg. Creșterea cu 72% față de luna mai este de două ori mai ridicată decât totalul înmatriculărilor mașinilor electrice pe piața europeană, în iunie, remarcă publicația. Și mașinile fabricate în China de producătorii auto occidentali, sunt afectate de noile taxe vamale, mai scrie Bloomberg.

Poliția din Bath, Marea Britanie, investighează un posibil atac chimic după ce două persoane au fost internate la sptal cu dificultăți respiratorii, relatează The Sun. Potrivit publicației, incidentul s-a petrecut într-o zonă locuită de comunități de români, mai mulți localnici raportând că s-au simțit rău după ce o femeie a fost văzută apropiindu-se de ei cu o sacoșă. La fața locului au ajuns echipe de urgență care au izolat zona afectată, iar unii trecători au fost îmbarcați în ambulanțe, dezbrăcați de hainele de pe ei și îmbrăcați în costume de protecție, scrie yiarul. Autoritățile susțin că nu există alte rapoarte privind afectarea suplimentară a altor persoane și că intervenția a fost declanșată ca măsură de precauție, notează The Sun.

Autoritățile locale din orașul Trento situat în nordul Alpilor italieni au ucis marți o ursoaică ce a rănit un turist francez la începutul lunii iulie, transmite RaiNews. Decizia a stârnit proteste din partea grupurilor care militează pentru drepturile animalelor, scrie ziarul. Zona a fost repopulată cu urși începând din 1999 în cadrul unui program finanțat de UE, dar a fost vizată de mai multe atacuri ale urșilor în ultimii ani, ceea ce a ridicat întrebări cu privire la modul în care se poate realiza o coabitare reușită cu animalele, conchide RaiNews.

Lidia Petrenco

Lidia Petrenco

Autor

Citește mai mult