Social

Țânțarul "tigrul asiatic" care este periculos pentru sănătate a fost văzut în zona râului Prut

Țânțari asemănători cu specia tigrul asiatic ar fi fost observați în Republica Moldova. Mai mulți cetățeni au semnalat prezența acestora în centrul țării. Reprezentanții Academiei de Științe a Moldovei și ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică nu exclud că asemenea insecte s-ar afla și la noi. Potrivit specialiștilor, țânțarii numiți ”tigrul asiatic” pot transmite omului boli virale deosebit de grave, precum: febra Denga și virusul West Nile.

Țânțarii ”Tigrul asiatic” au fost observați de cercetătorii științifici din România în zona Prutului, a declarat pentru Teleradio-Moldova academicianul Ion Toderaș. Potrivit acestuia, Academia de Științe a Moldovei nu exclude că această specie s-ar afla și pe teritoriul țării noastre.

"Cercetătorii științifici din România au găsit această specie de țânțari în zona râului Prut. Avem nevoie de fotografii ca să confirmăm că această specie de țânțari se află pe teritoriul Republicii Moldova. Există probabilitatea ca aceste insecte să se afle la noi în țară".

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, țânțarii de această specie provin din zonele tropicale și subtropicale ale Asiei de Sud-Est și s-au răspândit rapid în mai multe părți ale Europei, cum ar fi Suedia, Germania, dar și Bulgaria și România, a declarat șefa Secției supraveghere epidemiologică a bolilor extrem de contagioase, Ludmila Lungu.

"Există un risc ca țânțarul "tigrul asiatic" să se afle pe teritoriul Republicii Moldova. El poate să trasmită virusul West Nile. În acest an în țara noastră nu au fost înregistrate cazuri cu virusul West Nile. Cetățenii trebuie să poarte îmbrăcăminte cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi, să evite locurilor cu un număr mare de țânțari, să folosească spray-uri care resping insectele, să monteze plase antimoschit la ferestre și uși".

Potrivit ANSP, în ultimul deceniu, în Republica Moldova au fost înregistrate patru cazuri de import de febra Denga și un caz de infecție cu virusul West Nile, în anul 2019.

Serafim Gangan

Serafim Gangan

Autor

Citește mai mult