Social

Seceta a afectat în proporții mari culturile de grupa I-a și a II-a în mai multe raioane din țară, susțin agricultorii

Seceta a afectat în proporții mari culturile de grupa I-a și a II-a în mai multe raioane din țară. În acest an recolta de grâu și orz a fost semnificativ mai mică, spun șefii secțiilor agricole raionale, care au raportat astăzi rezultatele secerișului. Totodată, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a solicitat în această dimineață ca, până lunea viitoare, să fie prezentate toate pierderile înregistrate de fermieri.

Șeful direcției agricultură din Cahul, Vasile Raru, a precizat că seceta a afectat nu doar culturile de gradul I și II, dar și cele multianuale.

„La noi, pe lângă ceea ce au fost în 2022 și 2023 afectate culturile de grupa a II-a în acest an după cum cunoașteți, avem afectate și culturile de grupa a I-a, merge vorba de grâu, orz de toamnă și primăvară, rapiță, mazăre. Unde nu este irigare, nu este nici dezvoltarea lăstarilor, nici dezvoltarea strugurilor”, a precizat Vasile Raru.

Din cauza temperaturilor ridicate au avut de suferit și culturile agricole din nordul țării, spune șefa direcției agricultură de la Briceni, Iulia Jeleznîi.

„Rezultatele sunt mai modeste comparativ cu anul trecut, deoarece, după cum știm, suntem dependenți de condițiile climatice care anul acesta în zona de nord nu au fost favorabile pentru culturile de primă grupă. Au fost ploi bune, dar cu întârziere, care a dus la diminuarea roadei. Au fost ploi chiar și în perioada secerișului, care au reținut procesul recoltării, însă precipitațiile au fost benefice pentru celelalte culturi cum ar fi: soia, florea soarelui, porumb, legume, plantații multianuale”, spune Iulia Jeleznîi.

Șeful Secției Agricultură relații funciare și cadastru din Căușeni, Pavel Curus, a precizat că pe lângă secetă, grânele au fost distruse și de mistreți.

„Anume, în localitățile de lângă Nistru, cum ar fi Copanca, Cârnățeni și altele, agenții economice întâmpină problema mistreților. Porumbul la momentul de față afectat în proporție de 20-40%, el este și distrus de către mistreți”, punctează Pavel Curus.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a solicitat ca săptămâna viitoare să fie transmise toate datele pentru a fi centralizate. Astfel, potrivit oficialului, pierderile suportate de fermieri vor fi mai clare.

„Trebuie să facem o raportare pe la Guvern, să informăm Guvernul despre starea de lucru. În Republica Moldova, să avem un tablou mai mult sau mai puțin deja conturat în privința secetei. Luni este ultima zi în care centralizați toate actele și transmiteți. După asta o să vă mai puteți adresa, faceți acte fără nicio problemă, dar ziua finală trebuie să fie luni”, a declarat Vladimir Bolea.

Amintim că, săptămâna trecută a fost creată o comisie specială parlamentară care va identifica măsurile necesare pentru ameliorarea situației din sectorul agricol. La baza inițiativei stă situația precară din domeniu generată de condițiile meteorologice din primăvara și vara acestui an. Astfel, în termen de 90 de zile, membrii comisiei vor prezenta Parlamentului un proiect de act normativ și un pachet de măsuri pentru depășirea crizei.

Olga Mînzat

Olga Mînzat

Autor

Citește mai mult