Asolamentul și prelucrarea solului pot reduce impactul secetei asupra agriculturii. Explicațiile expertului
Pentru a reduce impactul secetei asupra agriculturii este necesar să fie respectate asolamentul și modalitățile de prelucrare a solului, susține șeful laboratorului sisteme agricole de la Centrul Național de Cercetare și Producere a semințelor, Boris Boincean.
„Amplasarea corectă după premergători la suprafațăa floarei-soarelui a crescut insuportabil și depășește orice limite. Noi spunem că trebuie să avem maximul la vreo 10-13%, dar suprafața floarei-soarelui ajunge până la 30-40%. În afara de aceasta porumbul depășește de vreo două ori suprafața admisibilă. Ca rezultat noi nu avem premergători pentru grâu de toamnă. Dar grâu de toamnă, în condiții de secetă, cum se manifestă tot mai frecvent în ultimul timp, fără premergători timpurii nu vor asigura un nivel bun al producțiilor și calitate”, a spus șeful laboratorului.
Boris Boincean a mai precizat că pentru a evita problemele cauzate de secetă este necesară elaborarea unui program de stat, care ar asigura stabilitate sectorului agricol, ținând cont de specificul condițiilor meteorologice din ultimii ani.