Social

Calendarul Zilei // 97 de ani de la nașterea chirurgului Nicolae Testemițanu

Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 1 august.

1498: Cristofor Columb devine primul european care vizitează Venezuela.

1714: Dimitrie Cantemir este ales membru al Academiei din Berlin.

La 1 august 1774, englezul Joseph Priestley anunța descoperirea oxigenului, un element chimic din tabelul periodic având simbolul O și numărul atomic 8. Oxigenul (O2) reprezinta 21% din aer si este un element esențial pentru supraviețuirea tuturor viețuitoarelor de pe Pamant. Există totuși bacterii care pot trăi fără prezența oxigenului, de exemplu, bacteriile sulfuroase.

1834: A intrat în vigoare Legea de Abolire a Sclaviei, în întregul Imperiu Britanic.

1902: Statele Unite cumpără drepturile asupra Canalului Panama de la Franța.

1921: La Haga a fost creată Curtea Internațională de Justiție. - principalul organ judiciar al Națiunilor Unite. Are sediul în Palatul Păcii de la Haga, Țările de Jos, iar Principalele sale funcții legale sunt soluționarea litigiilor prezentate de către statele membre și de a da avizele legale cu privire la întrebările adresate de către organele autorizate în mod corespunzător internaționale, agențiilor și a Adunării Generale a ONU.

1976: Podul Imperial din Viena se prăbușește, o persoană este ucisă.

2008: Unsprezece alpiniști din expedițiile internaționale au murit pe K2, al doilea munte ca înălțime de pe Pământ, în cel mai grav accident din istoria alpinismului K2.

2008: Calea ferată interurbană Beijing-Tianjin începe să funcționeze ca cel mai rapid sistem feroviar de navetiști din lume.

2023: Fostul președinte al SUA Donald Trump este inculpat pentru rolul său în atacul din 6 ianuarie la Capitoliul Statelor Unite.

2023: Oceanele lumii ating o nouă temperatură record de 20,96°C, depășind precedentul record din martie 2016.

S-au născut:

1883: Pantelimon Halippa, politician și literat român.

La 1 august 1927 în satul Ochiul Alb, județul Bălți, s-a născut Nicolae Testemițanu, un reputat chirurg și om politic moldovean. În anul 1951 absolvește Institutul de Stat de Medicină din Chișinău. În același an este admis la Catedra de chirurgie generală a ISMC, în paralel, activând ca medic în Secția de chirurgie a Spitalului Raional din Rîșcani. La vârsta de doar 32 de ani, este numit rector al Institutului de Stat de Medicină din Chișinău. Testemițanu reușește să deschidă facultățile de Stomatologie, Perfecționare a Medicilor, Medicină Preventivă și Farmacie. În anul 1963 Nicolae Testemițanu este numit în funcția de ministru al Sănătății al RSSM. Fiind ministru a elaborat strategii orientate spre consolidarea patrimoniului sistemului de sănătate, asigurarea cu cadre medicale, perfecționarea formelor și metodelor de organizare a asistenței medicale acordate populației. A publicat peste 220 de lucrări științifice, inclusiv 15 monografii. Sub conducerea lui Nicolae Testemițanu a fost elaborat conceptul de asigurare a populației rurale cu asistență medicală specializată, apreciat cu Premiul de Stat în domeniul științei și tehnicii. Post-mortem, i-a fost conferit titlul de academician al AȘM. Începând cu anul 1990, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie din Republica Moldova poartă numele lui Nicolae Testemițanu.

1936: Yves Saint-Laurent, designer de modă francez

1945: Tudor Gheorghe, cântăreț român

1988: Olia Tira, interpretă

Anual la 1 august este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului Pulmonar. Cancerul bronhopulmonar este cel mai agresiv tip de cancer, iar peste 75% dintre cazuri sunt depistate în stadii avansate. Cauza fiind că pacienții se adresează prea târziu la medic. Potrivit specialiștilor, cancerul pulmonar continuă să fie unul dintre cel mai frecvent tip de cancer la nivel mondial, luând anual mai multe vieți decât cancerul de sân, de colon și de prostată la un loc. Agenția de cercetare a riscurilor de cancer și OMS a determinat că poluarea aerului de la gazele de eșapament sunt acele particule mici care pătrund adânc în plămâni și prezintă risc cancerogenic de tip. În SUA au fost introduse unele politici antifumat foarte severe, ceea ce a dus la scăderea incidenței cancerului pulmonar cu aproximativ 50% la bărbați și peste 20% la femei.

Elena Chirilov

Elena Chirilov

Autor

Citește mai mult