Social

Revista presei // Descoperirea cazurilor de trădare de Patrie nu sunt suficiente atât timp, cât nu există sancțiuni

Cazul funcționarului de la Parlament suspectat de trădare de Patrie, implicarea companiilor moldovenești în transportul maritim de petrol rusesc și cum „băncile” din regiunea transnistreană fac transferuri către cele de la Chișinău - sunt câteva dintre subiectele presei, trecute în revistă de Victoria Colesnic.

Descoperirea cazurilor de trădare de Patrie nu sunt suficiente atât timp, cât nu există sancțiuni, scrie jurnal.md cu referire la declarația președintei Maia Sandu, făcută în cadrul unei emisiuni. Șefa statului a spus că speră să vadă și o finalitate în cazul reținerii șefului Direcției juridice a Parlamentului și a funcționarului din cadrul Poliției de frontieră, cercetați pentru trădare de patrie și complot. Nu este suficient să descoperim aceste cazuri dacă ele nu sunt sancționate. Mă refer, evident, la Procuratură și la instanțele de judecată”, a spus Maia Sandu.

Cetățenii moldoveni care nu vor merge la vot în ziua referendumului, vor face jocul Federației Ruse, notează realitatea.md care propune un interviu cu eurodeputatul Siegfried Mureșan. Potrivit lui, integrarea europeană se va face pentru că oamenii din Republica Moldova o doresc. Iar dacă oamenii vor democrație, trebuie să iasă la vot. ”Când e votare, e o șansă pentru om. A sta acasă în ziua referendumului, înseamnă a face jocul Federației Ruse”, declară eurodeputatul.

Iar deschide.md scrie că Moscova folosește acum toate mijloacele pentru deturnarea referendumului din toamnă. Acest lucru este parte a strategiei Rusiei pe termen lung de consolidare a prezenței sale în R. Moldova. În editorialul său, Mihai Isac constată că este vorba de o tactică care a dat deja rezultate pe fronturile hibride deschise de Rusia împotriva statelor considerate țintă, precum Ucraina. R. Moldova rămâne un câmp de testare al noilor tehnologii de manipulare și influențare a electoratului, iar această perioadă electorală crucială oferă ocazia Moscovei să implementeze diferite campanii de dezinformare și de dicizare a electoratului, menite să deturneze cursul european al R. Moldova, se spune în articol.

RISE Moldova propune o investigație care scoate la iveală faptul că mai multe companii moldovenești ar juca un rol important în transportul maritim de petrol rusesc. Astfel, Kremlinul încearcă să evite sancțiunile internaționale impuse ca urmare a atacului asupra Ucrainei. Unele date denotă că, în ultimele 6-7 luni, până la 2% din petrolul rusesc a fost transportat cu petroliere al căror management este asigurat de firme moldovenești care nici măcar nu au angajați în Moldova. Acestea sunt controlate de persoane interpuse, unele dintre care au lucrat sau lucrează la firme și organizații controlate de Dorin Damir, scrie publicația. Cazuri concrete, traseul petrolierelor, cum au fost fondate companiile, dar și cum își desfășoară activitatea, citiți în investigație.

Iar Zona de Securitate are un material despre cum „băncile” din regiunea transnistreană fac transferuri către cele de la Chișinău și care este rolul Moscovei și al Băncii Naționale. O hotărâre a Parlamentului din 1996, dar și unele modificări făcute de Guvernul Greaceanîi în 2008, a permis ca la Banca Națională a Moldovei să fie deschis un cont corespondent temporar în lei moldovenești al Centrului de casă și decontări din Tiraspol. Deși scopul acestui cont era asigurarea raporturilor economice existente între toți agenții economici care își desfășoară activitatea pe teritoriul Republicii Moldova de pe ambele maluri ale Nistrului, astăzi acesta permite instituțiilor financiare din regiunea transnistreană să aibă acces la sistemul bancar al Republicii Moldova și să facă transferuri la cardurile băncilor licențiate la Chișnău. Cum funcționează schema și răspunsul BNM, aflați din articol.

Autoritățile de la Chișinău pregătesc scenariile pesimiste și de bază pentru sezonul rece, scrie mold-street.md. Pe lângă crearea stocurilor de gaze naturale, Ministerul Energiei are două scenarii de comportament a concernului rus Gazprom după expirarea contractului de tranzit a gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei, la 1 ianuarie 2025. Unul dintre scenarii presupune că partea rusă va căuta rute alternative pentru alimentarea cu gaze a regiunii transnistrene, având în vedere obligațiile contractuale ale Gazprom față de Moldovagaz. În această situație, autoritățile din Republica Moldova nu vor obstrucționa livrarea în continuare a gazelor naturale de către Moldovagaz către Tiraspoltransgaz, susține Ministerul. În cazul scenariului II, care ia în calcul oprirea livrărilor de gaze naturale de către Gazprom, se va examina aplicarea graduală a mai multor măsuri de atenuare a impactului acestei decizii. Totuși, gaze vor fi, promit autoritățile.

În contextul crizei de la Calea Ferată a Moldovei, ipn.md propune opinia expertului BERD, Corneliu Coteț care este de părere că nu putem avea o companie feroviară care să aparțină doar statului. Potrivit lui, restructurarea Întreprinderii de Stat Calea Ferată a Moldovei este imperios necesară, întrucât la nivel european este inadmisibil să existe o singură companie feroviară și ea să aparțină statului. Pentru a asigura modernizarea infrastructurii și a serviciilor de transport feroviar este necesar ca mai mulți operatori să intre pe piață. Potrivit expertului, mediul concurențial va favoriza creșterea calității serviciilor, chiar dacă numărul persoanelor care aleg transportul feroviar este unul mic.

Citește mai mult