Calendarul Zilei // 84 de ani de la crearea fostei Republici Sovietice Socialiste Moldovenești
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 2 august.
1776: A fost semnată Declarația de independență a Statelor Unite ale Americii.
1939: Savanții Albert Einstein și Leo Szilard scriu o scrisoare președintelui american Franklin Roosevelt prin care îl îndemnau să aprobe proiectul de construire a armei nucleare (Proiectul Manhattan).
La 2 august 1940, fostul dictator sovietic Iosif Stalin a decis crearea Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești. Constituirea RSSM este o consecință a Pactului Ribbentrop-Molotov, semnat la 23 august 1939. Drept urmare, la 2 august 1940, șase județe din teritoriul Basarabiei - Bălți, Tighina, Chișinău, Cahul, Orhei și Soroca și alte șase raioane din cele 14 din componența Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenești, au fost unite în cadrul noii republici unionale - RSSM. În același timp, teritoriile românești ale Nordului Bucovinei, Ținutului Herța, Nordului și Sudului Basarabiei, au fost incluse în componența Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene. Prin urmare, ziua de 2 august este una neagră pentru populația băștinașă din Republica Moldova, care după anul 1940 a avut parte de deportări, persecutări și foamete. Peste 330 mii de oameni fiind victime ale deportărilor între anii 1940-1953.
1945: Conferința de la Potsdam. Puterile Aliate au discutat viitorul Germaniei după Al Doilea Război Mondial.
1990: Irakul a invadat Kuweitul, declanșând războiul din Golf.
1995: Atentat nereușit asupra președintelui Georgiei, Eduard Șevardnadze.
S-au născut:
La 2 august 1935, în satul Opaci, raionul Căușeni vine pe lume actorul și omul politic Ion Ungureanu. A debutat în cinematografie în anul 1958 în filmul ”Când omul nu-i la locul lui”, primul film artistic realizat la studioul "Moldova-film". A jucat în 25 de filme. De asemenea, a dublat zeci de filme în limba română. A regizat mai multe filme la televiziunea centrală din Moscova. În anul 1989 revine în Republica Moldova. Îndeplinește funcția de ministru al Culturii și Cultelor între anii 1990-1994, apoi pe cea de vicepreședinte al Fundației Culturale Române din București. A fost deputat în primul Parlament al R. Moldova. În calitate de ministru a repus în centrul Chișinăului statuia lui Ștefan cel Mare. Ion Ungureanu a fost, de asemenea, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova. Ion Ungureanu s-a stins din viață la 28 ianuarie 2017 la spitalul ”Colțea” din București, la vârsta de 81 de ani, fiind înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Central din str. Armenească din Chișinău.
1938: Dirijorul orchestrei de muzică populară “Fluieraș”, Sergiu Ciuhrii
1989: The Motans, cântăreț din Republica Moldova
La 2 august este marcată Ziua Europeană de comemorare a Holocaustului împotriva romilor. Suferințele îndurate de romi în lagărele de concentrare și exterminare naziste și ale aliaților acestora, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au fost, mult timp, necunoscute publicului larg. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial 500.000 de romi au fost exterminați. În lagărul Auschwitz-Birkenau au fost uciși 23.000 de romi. Într-o singură noapte, la de 2 august 1944, au fost uciși 2.897 de romi, în majoritate femei, bătrâni și copii. Pentru a onora memoria victimelor, ziua de 2 august a fost declarată Ziua europeană de comemorare a genocidului romilor prin Rezoluția Parlamentului European din 15 aprilie 2015. Instituțiile europene și fiecare țară din Uniunea Europeană au responsabilitatea comună de a lupta împotriva discriminării și a atitudinii rasiste față de romi și de a îmbunătăți integrarea acestora. La nivelul Uniunii Europene trăiesc 6 milioane de romi.