Economic

În anul 2022 au fost vândute mai multe viniete decât în 2021, dar încasările la bugetul de stat au fost mai mici

Anul trecut au fost procurate cu peste 64 de mii de viniete mai multe decât în anul 2021, iar încasările în bugetul statului au fost mai mici cu aproximativ 300 de mii de lei deoarece persoanele din Ucraina nu au plătit vinieta, au declarat pentru Radio Moldova, reprezentanții din cadrul Administrației de Stat a Drumurilor. Aceștia au adăugat că de săptămâna trecută cetățenii ucraineni au început să plătească vinieta.

Dacă anul trecut au fost procurate aproximativ 622 de mii de viniete, în anul 2021 s-au vândut cca 558 de mii. A declarat pentru Radio Moldova, șeful Serviciului de evidență vinietă Eugen Rusu. Potrivit reprezentantului din cadrul Administrației de Stat a Drumurilor, de la 10 ianuarie persoanele posesoare de autovehicule neînmatriculate în Republica Moldova, care intră pe teritoriul țării noastre sau care îl tranzitează dinspre Ucraina, achită taxa pentru folosirea drumurilor naționale.

„Pe 2022 au avut procurate 621,999 de viniete și încasările au fost de peste 119 milioane lei. Suma a fost în scădere din motivul că pe parcursul anului 2022 mașinile cu numerele străine care au intrat dinspre Ucraina, conform unei dispoziții nu au achitat vinieta. În anul curent, din 10 ianuarie, dispoziția dată a fost anulată, astfel, mijloacele de transport cu numere străine care vin dinspre Ucraina deja achită vinieta conform Codului fiscal curent”, a spus Eugen Rusu.

Anul trecut s-a majorat și numărul de șoferi care încalcă regulile privind vinieta comparativ cu 2021, a menționat pentru Radio Moldova ofițerul de presă din cadrul Inspectoratului Național de Securitate Publică Natalia Golovco.

„Pentru încălcarea regulilor privind vinieta, poliția, a aplicat în anul 2021, peste 2900 de contravenții. În anul 2022, peste 3200 de contravenții, iar în anul 2023, 85 de contravenții”, a spus Natalia Golovco.

Precizăm că vinieta este achitată de șoferii care dețin mai multe tipuri de mijloace de transport, și anume: autoturisme, autocare, autobuze și camioane, iar suma acesteia variază în funcție de greutatea vehiculelor și tipul acestora.

Pentru prima intrare a autoturismului și remorcii pe teritoriul Republicii Moldova pentru o perioada de 180 de zile se achită vinieta de 85 euro. Pentru următoarele perioade consecutive sau incomplete se alege opțiunea „peste 180 zile” și se achită obligatoriu taxa de 180 de euro. Precizăm că persoanele care încalcă regulile privind vinieta riscă să achite o amendă între 2000 și 9000 de lei.

Ionela Golban

Ionela Golban

Autor

Citește mai mult