Aproximativ 2.240 de cetățeni s-au înregistrat prealabil pentru a participa la alegerile prezidențiale și referendumul din toamnă
Aproximativ 2.240 de cetățeni s-au înregistrat prealabil pentru a participa la alegerile prezidențiale și referendumul din toamnă, iar 228 de persoane au optat pentru votul prin corespondență, după două luni de la lansarea procesului, ceea ce reprezintă un număr foarte mic, a menționat vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postică, la emisiunea Paralela 47 de la Radio Moldova.
Potrivit acestuia, partea pozitivă a acestei situației este că n-ar mai fi speculații potrivit cărora autorităților vor să falsifice alegerile prin votul prin corespondență, deoarece mulți o să aleagă această opțiune, o să fie oferite un număr mare de buletine și, prin urmare, s-ar modifica semnificativ rezultatele scrutinului și referendumului din 20 octombrie.
„Este destul de bine faptul că cetățenii, chiar dacă este un procedeu nou, se pare că au încredere în el. Din 202 înregistrări prealabile în Statele Unite ale Americii în total, 151 sunt pentru votul prin corespondență. Adică, practic, trei sferturi din înregistrări sunt pentru votul prin corespondență. Canada, din 129 - 89% sau 90% sunt pentru votul prin corespondență. Majoritatea care vor să voteze, vor să voteze prin corespondență. Asta înseamnă că, într-adevăr, cetățenii noștri au nevoie de o modalitate alternativă de vot”, a declarat Postică.
În același timp, Pavel Postică a remarcat că votul prin corespondență este mai costisitor decât cel clasic și cu cât mai multe persoane aleg să-și exprime votul în acest mod, cu atât cheltuielile sunt mai mari.
„Pregătirile, organe electorale, plicuri etc., cheltuieli pentru poștă, toate astea raportate la un număr mai mic de votanți, crește costul pentru această modalitate alternativă. Cu regret, aș zic, acest lucru încă nu au reușit să punem la punct toate procedurile, inclusiv pregătirea sistemelor. Suntem acum în proces. Eu sunt optimist că noi vom face față acestei provocări. Nu suntem asigurați de erori. Cel puțin să construim tot acest procedeu, așa încât aceste erori să fie cât mai mici, cel mai important ca aceste erori să nu influențeze rezultatul votului”.
Scopul înregistrării prealabile este de a stabili numărul estimativ al alegătorilor care își exprimă intenția de a vota peste hotarele țării în vederea organizării secțiilor de votare în străinătate. Pentru a se putea înregistra, cetățenii Republicii Moldova vor accesa pagina web inregistrare.cec.md. Aplicația conține și opțiunea de înregistrare pentru votul prin corespondență în țările unde va fi implementată această metodă alternativă de vot: SUA, Canada, Islanda, Norvegia, Suedia, Finlanda. În ceea ce privește votul prin corespondență, înregistrarea prealabilă este obligatorie Alegătorii pot să se înregistreze prealabil până pe 6 septembrie. Perioada electorală a început pe 1 august.