Cultură

Armonie sub cerul liber. Orchestra de tineret Moldova-Europa a organizat un concert de neuitat la Butuceni

Au fost în armonie cu muzica, cu natura și cu emoțiile tinerilor muzicieni din Orchestra de tineret Moldova-Europa. Vorbim despre spectatorii care au trăit o experiență deosebită la concertul de muzică clasică de la Butuceni care a avut loc în aer liber. A impresionat solidaritatea dintre spectatori și tinerii muzicieni pe care nu i-au speriat vântul și ploaia.

Concertul a debutat cu o premieră națională - „Dansuri românești din Transilvania" de Constantin Silvestri și a continuat cu creații ale compozitorilor francezi, italieni și germani. Toate i-au încântat pe spectatorii comod așezați pe baloturile de paie sau pe păturile aduse de acasă.

E combinația perfectă - muzica și natura

Ne-ar plăcea să avem evenimente de acestea mai des”.

Locație extraordinară. Programul la fel”.

Într-adevăr, sunt niște spectacole unicat, iar anturajul și atmosfera acestui mediu, sigur că ne înalță și mai mult”.

La finalul unei săptămâni de repetiții la Ivancea, tinerii muzicieni din 10 țări europene, împreună cu dirijorul din Germania Jesko Sirvend, au apărut în fața publicului.

Am avut o grămadă de repetiții, urmate de oportunități să învățăm multe lucruri de la domnul dirijor”.

A fost o săptămână plină de experiențe, am cunoscut mulți oameni din Republica Moldova. Am repetat și simfonia mea preferată a lui Brahms”.

Marius Malanețchi, originar din Chișinău, dar stabilit la Viena, concertează în calitate de solist instrumentist în cadrul mai multor proiecte internaționale.

Sunt bucuros să revin acasă și să cânt alături de tinerii din Moldova și din Europa. E foarte frumos că putem să venim aici la Butuceni și la Sala cu Orgă și să interpretăm acest program”, susține solistul instrumentist Mariua Malanețchi.

Părinții lui Marius au urmărit concertul cu mare plăcere.

Ne interesează asemenea gen de spectacole, mai ales că participă în acestă orchestră în calitate de solist la violoncel fiul nostru Marius. Ne mândrim și suntem bucuroși să-l vedem”.

Slavă Domnului, ni se întorc copii acasă, cântă, ne bucurăm de ei. El umblă prin lume și n-am emoții. Acum am emoții că a vent acasă”.

Am creat o platformă, tinerii au venit și au făcut muzică împreună și vreau să spun că din ce am văzut, chiar au făcut o muzică de înaltă calitate”, a relatat managerul Orchestrei Naționale de Tineret, Andriano Marian.

+Școala de vară și concertele au fost susținute financiar de mai mulți parteneri.

Suedia are un parteneriat de durată cu fundația Est-Europeană și cu Orchestra de Tineret și suntem bucuroși să vedem oportunitățile pe care le creează partenerii noștri pentru tinerii muzicieni din țară”, a afirmat consiliera Ambasadei Suediei, Karin Borovic.

De mai bine de 10 ani concertele de vară sunt susținute de noi și suntem fericiți că în fiecare an se găsește o locație nouă, pentru aceea ca oamenii să simtă bucuria întâlnirii cu muzica clasică în anturaje diferite, speciale”, susține directorul ICR „Mihai Eminescu”, Monica Babuc.

Orchestra de tineret Moldova-Europa urmează să revină cu noi surprize pentru iubitorii de muzică.

Citește mai mult