Calendarul Zilei // 94 de ani de la nașterea primului om care a pășit pe Lună - Neil Armstrong
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 5 august.
1772: Austria, Prusia și Rusia au semnat tratatul prin care au început Prima Împărțire a Poloniei.
1858: A fost finisata instalarea primului cablu telegrafic transatlantic.
La 5 august 1888, fără știința soțului ei Carl, Bertha Benz și cei doi fii ai săi, Richard și Eugen, se urcă la bordul automobilului deja patentat și călătoresc 106 kilometri de la Mannheim la Pforzheim. Această primă călătorie de mare succes are o contribuție semnificativă la eliminarea rezervelor potențialilor clienți și, prin urmare, permite companiei să obțină succesul economic. Prima mașină din lume era un vehicul cu trei roți, cu motor în patru timpi, pe benzină. Una dintre primele probleme care trebuiau rezolvate era alimentarea cu apă. La fiecare 15 kilometri, trebuia găsită o sursă de apă pentru răcirea motorului. Era și problema combustibilului, care se epuiza rapid. În 1888 nu benzinăriile reprezentau soluția, ci farmaciile, de unde Bertha Benz cumpăra ligroină, un tip de benzină ușoară pe baza căreia funcționau mașinile construite de Carl Benz, potrivit historia.ro. Spre seară, după un drum de aproape douăsprezece ore, Bertha Benz și fii săi au ajuns în Pforzheim. Pe lângă câștigul în popularitate al automobilului, călătoria Berthei Benz a contribuit și la îmbunătățirea invenției, de care inginerul s-a ocupat imediat ce soția sa a ajuns acasă. Peste o lună, Carl Benz a expus modelul său de automobil, într-o variantă perfecționată, la o expoziție din Munchen, unde a câștigat o medalie de aur. Într-un deceniu, întreprinderea lui Carl Benz, a devenit cea mai mare companie de automobile din lume, în anul 2011, patentul Benz a fost inclus în patrimoniul UNESCO.
1940: Uniunea Sovietică anexează oficial Letonia.
1962: Nelson Mandela a fost arestat în Africa de Sud.
1966: A fost lansat albumul Revolver al formației The Beatles.
1967: A fost lansat primul album al formației Pink Floyd - The Piper At The Gates Of Dawn.
1973: URSS lansează sonda Marte 6 pentru a explora planeta Marte.
S-au născut:
1850: Guy de Maupassant, scriitor francez
1922: Scriitorul Marin Preda.
1930: Neil Armstrong, astronaut american. La 21 iulie 1969 Armstrong a făcut istorie, devenind primul om care a mers pe Lună. Cea de-a doua și ultima misiune spațială a lui Armstrong a fost cea de comandant al misiunii de aselenizare Apollo 11 din iulie 1992. Armstrong a primit numeroase onoruri și premii, inclusiv Medalia Prezidențială a Libertății de la Președintele Nixon. Armstrong a fost ales membru al Academiei Naționale de Inginerie în 1978 pentru contribuțiile la ingineria aerospațială, cunoștințele științifice și explorarea universului ca pilot de testare experimental și astronaut. Într-un sondaj al Fundației Spațiale din 2010, Armstrong a fost clasat drept cel mai popular erou spațial numărul unu. Presa i-a cerut adesea lui Armstrong părerile sale despre viitorul zborurilor spațiale. În 2005, el a spus că o misiune umană pe Marte ar fi mai ușoară decât provocarea lunară din anii 1960. La 18 noiembrie 2010, în vârstă de 80 de ani, el a spus într-un discurs în cadrul Summitului pentru Știință și Tehnologie de la Haga, că și-ar oferi serviciile ca comandant într-o misiune pe Marte dacă i s-ar cere. Neil Armstrong a murit la 25 august 2012, la vârsta de 82 de ani.
La 5 august este marcată Ziua Internațională a Semaforului. Semaforul face parte din viața noastră în fiecare zi. În Europa, semaforul a fost prezent cu mult înainte de apariția mașinilor, fiind folosit în traficul feroviar, al trăsurilor și pietonilor. Primele indicatoare luminoase au fost instalate pe 9 Decembrie 1868 la intersecția străzilor Bridge Great și Great George din Londra. Acestea au avut un succes impresionant. În 1910, Earnest Sirrine, un inventator american a introdus indicatoarele luminoase automate în Chicago. Primele semafoare electrice care utilizau culorile roșu și verde au fost inventate în 1912.