Un detașament al Armatei Naționale, care s-a aflat șase luni în Kosovo, a revenit acasă
Contingentul KFOR-20 de menținere a păcii, alături de ofițeri din alte state, a efectuat misiuni de escortă, patrulare, pază și securizare a obiectelor militare și a clădirilor istorice incluse în Patrimoniul UNESCO.
Comandantul contingentului Armatei Naționale în misiunea de menținere a păcii KFOR-20, maiorul Petru Tutunaru, a precizat că militarii moldoveni alături de ofițerii din Italia, Austria, Turcia, Polonia, Croația, Macedonia de Nord, Elveția, Albania și Bulgaria au cercetat și au deminat teritorii și obiecte explozive depistate în Peninsula Balcanică.
"Efectivul Armatei Naționale a depus efort pentru îndeplinirea sarcinilor puse în fața pacificatorilor moldoveni. Am executat cercetarea terenului, asigurarea pazei. O să ne împărtășim cu experiența obținută în Kosovo și cu ceilalți colegi".
În contingentul KFOR 20, pentru prima dată au fost încadrate și femei care fac serviciul militar, a declarat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Potrivit oficialului, Armata Națională va continua instruirea și încadrarea femeilor pe bază de voluntariat pentru îndeplinirea misiunilor de menținere a păcii.
"Noi continuăm să dotăm Armata Națională cu echipamente militare. Ofițerii au misiunea de a apăra integritatea și suveranitatea Republicii Moldova. Avem un război la hotarele țării noastre. Este important ca Republica Moldova să aibă un sistem de apărare credibil. Guvernul depune toate eforturile pentru a moderniza Armata Națională cât mai rapid".
Reamintim că, la 1 februarie, KFOR-20 a început misiunea de menținere a păcii în Kosovo. Cel de-al 20-lea contingent al Armatei Naționale a fost format din 41 de militari profesioniști.