Peste 5.000 de persoane din cele aproape 12.700 care s-au înscris în Programul național de studiere a limbii române, au absolvit deja cursurile
Peste 5.000 de persoane din cele aproape 12.700 care s-au înscris în Programul național de studiere a limbii române, au absolvit deja cursurile. Scopul acestora a fost de a-i ajuta pe adulții care vor să își perfecționeze cunoștințele sau să studieze limba română de la zero.
Una dintre beneficiarele Programului național de studiere a limbii române este Elena Cravcenco. Aceasta spune că dorește să vorbească fluent limba română și să depășească frica de a se exprima în public.
"Noi am purtat dialoguri în limba română ca să învățăm mai ușor această disciplină. Vreau să vorbesc liber și fără frică în public".
În satul Congaz din UTA Găgăuzia sunt foarte multe persoane care doresc să studieze limba română, a precizat profesoara Eugenia Tatar, care predă limba română la cursurile pentru alolingvi, organizate în această localitate.
"Beneficiarii de Program sunt cadre didactice, medici, avocați. Ei studiază alfabetul, învăță să scrie și să vorbească. Ei nu au unde să vorbească în limba română pentru că majoritatea locuitororilor sunt găgăuzi".
Circa 5.300 de persoane din cele peste 12.700 care s-au înscris la Programul național de studiere a limbii române, au absolvit deja cursurile, a declarat pentru Radio Moldova, șeful Direcției politici în domeniul învățământului general de la Ministerul Educației, Marcelina Baleca.
"O parte din beneficiarii acestui program sunt vorbitori de limbă rusă și ucraineană. Cursurile de limba română sunt gratuite și vor fi organizate atât cu prezență fizică, cât și online, în perioada martie-decembrie 2024. În acest an durata unui curs va fi în medie de 120 de ore, dar nu 60 cum a fost în anul 2023".
La final, absolvenții obțin un certificat cu indicarea nivelului de competență lingvistică de cunoaștere a limbii române, în conformitate cu prevederile Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi.
Pentru ediția din anul curent a Programului Național de Limbă Română, Ministerul Educației și Cercetării a alocat 10 milioane de lei.